Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az agy az idegrendszer központja. Az összes [életműködés]?t szabályozza. Felfogja az [érzőinformáció]?kat, s válaszol rájuk. Lehetővé teszi, hogy gondolkodjunk, beszéljünk, döntéseket hozzunk, és mindenféle célszerű, összehangolt mozgást végezzünk.Az agykoponya üregében levő agy átlagos tömege 1,4 kilogramm. Sok milliárd idegsejtből, és gliasejtből épül fel. Az idegsejtben elektromosan terjed az [idegingerület]?, míg egyik idegsejtről a másikra való terjedésében [ingerületátvivő anyag]? is részt vesz.
Az agy idegsejtjei közötti kapcsolatok bonyolultsága áttekinthetetlen, hiszen bizonyos idegsejtek akár tízezer vagy még több összeköttetést létesíthetnek más idegsejtekkel. Az idegsejtek test hozza létre a szürkeállományt, míg nyúlványaik alkotják a fehérállományt.Az emberi agyban 4 fő rész különíthető el: nagyagy, köztiagy, agytörzs és kisagy.Az agyi verőerekben áramlik az oxigént és tápanyagokat tartalmazó vér az agyféltekék sejtjeihez. Mindkét oldalon három verőér ered a koponyaalap közelében. Mielőtt elérnék az agykérget, ágakat adnak le az agy belsejébe.

Az agy betegségei:

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
agy , agyrázkódás , agyvérzés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!