Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: pulmo

 

A tüdő páros szerv a mellkasban, amely a levegő és a vér közötti gázcsere lebonyolításáért felelős. A belélegzett levegőből oxigén jut a vérbe, míg a vérből [szén-dioxid]? vándorol a levegőbe, amely ezután kilélegződik. Mindkét tüdőt mellhártya veszi körül, amelynek a sima, nedves felülete súrlódásmentessé teszi a tüdő mozgását, így szabadon tágulhat ki és húzódhat össze a mellkasban. A tüdőt magába záró két mellhártya között a gátorüreg van. Ebben található a szív, a nyelőcső, a légcső, a nagy vérerek és az idegek.

 

 

A tüdőnek nagyjából kúp vagy piramis alakja van. Alapja a rekeszizom felső részén nyugszik, míg oldalai a mellkas falával (bordai felszín), a gátorüreggel (gátorüregi felszín) és a gerincoszloppal (gerincoszlopi felszín) érintkeznek. A szerv felső, elkeskenyedő része a tüdőcsúcs. A tüdőcsúcsot körülveszi az első borda, amelynél feljebb is nyomul a nyak és a váll közötti szögletnél levő üregbe.

 

 

Mindkét tüdő gátorüregi felszínén van a tüdőkapunak nevezett terület, amelyen át a nagy hörgő (a bal és a jobb tüdő főhörgője) és a fő vérerek (tüdő verőér és visszér) belépnek a tüdőbe. A főhörgő addig oszlik egyre kisebb ágakra, míg végül hörgőcskék alakulnak ki. Ezek a kis csövek nyílnak azután a tüdőhólyagocskákba, amelyeknek a kis csoportjai légzsákocskákat alkotnak.

 

 

A tüdők lebenyekre oszlanak. A jobb tüdő 3, míg a bal tüdő 2 lebenyből áll. A lebenyeket hasadékok választják el egymástól.

 

 

Betegségei:

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!