Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A légzés során [levegő]? áramlik a tüdőbe a rekeszizom és a borda közti izmok összehúzódásakor, míg ezeknek az izmoknak az elernyedésekor kiáramlik a levegő a tüdőből. Az ember a belélegzés révén jut hozzá a levegő oxigénjéhez, s a tüdőből lélegződik ki a vérből száramzó szén-dioxid.

 

Nyugalmi állapotban az átlagos ember (tengerszinten) tizenháromszor-tizenötször lélegzik percenként. Stressz hatása alatt, testi munka végzésekor vagy egyéb fizikai aktivitás idején a szövetek oxigénigénye nő, ezért a légzés mélyebbé és gyorsabbá válik. Gyorsabb légzésre van szükség nagyobb tengerszint feletti magasságon (amíg a test nem alkalmazkodik) és a terhesség késői szakaszában is.

 

Ha a légzés leáll, a vér oxigén tartalma csökken, s emiatt négy-hat perc után helyrehozhatatlan [agykárosodás]? és halál következik be.


A szócikkhez társított címkék:
tüdő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!