Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Latin: sanguis (szangvisz)
 
A vér „folyékony kötőszövet”, a felnőtt szervezet testtömegének 7-8%, folyadéktartalmának mintegy 5%-a, tehát megközelítőleg 5 liter. Pontos mennyisége függ az életkortól és az általános állapottól.
 
Ez a folyékony szövet egy zárt rendszerben, az érpályán belül kering, eljutva a szervezet minden részére. Biztosítja a kapcsolatot a külvilággal és ellátja a szervezetet a megfelelő tápanyagokkal, oxigénnel, valamint elszállítja a sejtek anyagcseretermékeit. A vér szállítja a hormonokat is, így létrejöhet egymástól távol lévő szervek közötti szabályozás is. A vér a felelős a szervezetbe került kórokozók, idegen anyagok allergének elleni védekezésért is. A keringés biztosításán, és folyékony halmazállapotban tartásán túl feladata, hogy esetleges sérülések esetén az elvérzés ne következzen be.
 
Mint minden szövet sejtekből és sejt közötti állományból áll. Fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék alkotják. Ha az alvadásgátlóval kevert vért állni hagyjuk egy kémcsőben a sejtes elemek az aljára ülepednek, felette pedig a vérplazma helyezkedik el. A sejtek aránya a vértérfogathoz viszonyítva adja meg a hematokrit értéket, mely jelezheti vérszegénység kialakulását. Egészséges felnőtt hematokrit értéke férfiakban: 0.44-0.48, nőkben 0.40-0.44.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!