Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


latin: leukocyta (leukocita), rövidítése: FVS, angol: WBC (white blood cell)

 

A fehérvérsejtek nagyon fontos szerepet töltenek be a testidegen anyagokkal - kórokozókkal - szembeni védekezésben. Egészséges ember vérének mintegy egy százalékát teszik ki. Olyan vérsejtek, amelyek nem tartalmaznak [hemoglobint]?, erre utal az elnevezése is. Nagyon sokfélék, valamennyi fehérvérsejtre jellemző, hogy van sejtmagjuk, önálló mozgásra képesek, plazmájuk színtelen. A kórokozókon kívül a felesleges sejttörmelékeket, az anyagcsere-folyamatok során keletkező káros anyagokat távolítják el a szervezetből. A csontvelőben és a [nyirokcsomó]?kban keletkező fehérvérsejtek nem csak a vérben, hanem a test nyirokrendszerében, szöveteiben is megtalálhatóak. A lép és a csecsemőmirigy készíti fel a fehérvérsejteket a későbbi feladataikra.


Alapvetően két nagy csoportba sorolhatók attól függően, hogy a sejtplazmában vannak e szemcsék.

  • A plazmájukban szemcséket tartalmazók neve granulocita, három fajtájuk ismert a festődésük szerint: neutrofil, bazofil és eozinofil.
  • A szemcséket nem tartalmazó fehérvérsejteket neve [agranulocita]?, ebbe a csoportba tartoznak a nyiroksejtek limfociták, az egymagvú fehérvérsejtek [monociták]? és az óriás falósejtek ([makrofág]?ok). 

A betegségek diagnosztizálásában igen fontos a fehérvérsejtek arányát kifejező kvalitatív vérkép, mert egyes betegségek esetén a különböző típusú fehérvérsejtek aránya jellegzetesen megváltozik, amely alapján jól azonosítható a betegség.


A szócikkhez társított címkék:
fehérvérsejt , vér

A szócikk alá tartozó bejegyzések:

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!