Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: anaemia (anémia)

 

Vérszegénység esetén a vörösvérsejtek nem képesek elegendő‘ oxigént eljuttatni a test szöveteihez. A vörösvérsejtek hemoglobintartalmának csökkenése ugyanúgy elő‘idézheti, mint amikor e sejtek száma csappan meg a vérben.

 

Tünetei:

A vérszegénység jelei közé számít a [fáradékonyság]?, a [gyengeségérzés]?, a [sápadtság]? (különösen a kezek és szemhéjak), a fulladásérzés és a [szapora szívverés]?

 

Diagnózis:

Laborvizsgálattal történik, néhány ml-nyi vérmintából, egységnyi mennyiségben megszámolva a vörösvérsejteket, illetve megmérve a hemoglobin koncentrációját. A hemoglobin rendes koncentrációja kb. 14-17 gramm deciliterenként a férfiak, míg 12-15 gramm a nő‘k esetében.

 

Formái:

A vörösvérsejtek mérete és alakja alapján következtetni lehet a vérszegénység okára. [Folsav]? hiány esetén pl. nagyobbak a vörösvérsejtek, mint rendesen, míg a [vashiányos vérszegénység]?ben kisebbek és halványabb színűek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!