Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A fehérvérsejtek nagy csoportjába tartozó limfociták – néhány kivételtől eltekintve – mintegy 1-2 hétig élnek. A nyirokcsomókban, a lépben, a bél nyiroktüszőiben keletkeznek. Működésüktől és eredetüktől függően két nagy csoportra oszlanak.

A csecsemőmirigy (Thymus) irányította T-sejtek, amelyek felismerik az antigéneket, és fontos szerepet játszanak az idegen anyagok, valamint a rosszindulatú daganatok elleni védekezésben.

A nyirokcsomókban és más nyirokszervekben képződő B-sejtek az antitest termelő, humorális immunválaszt valósítják meg. Az antigén megjelenésére a B-sejtek immunglobulint termelnek. Ezek a vérplazmában találhatók, szerkezetük alapján IgG, IgM, IgE, IgD és IgA típusúak lehetnek. Egyesek a könnyben és a nyálban is megjelenhetnek.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!