Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A rekeszizom a mellüreget a hasüregtől elválasztó izomréteg. Hátul a gerincoszlophoz, a mellkas oldalain a bordákhoz, míg elöl a szegycsonthoz kapcsolódik. A rekeszizom nélkülözhetetlen az élethez, mert a légzésben részt vevő fő izom.Rekeszizom elhelyezkedése a mellkasban

 

Nyugalmi (ernyedt) állapotban ez az izom kupola alakú. Összehúzódásakor a kupola magassága csökken, s ezzel  meghosszabbodik a mellüreg. A megnagyobbodó mellüreg révén levegő áramlik a tüdőbe. Ez azt mutatja, hogy a belélegzésben főleg a rekeszizomnak van szerepe.

 

A kilégzés, amikor is levegő hagyja el a mellüregben levő tüdőt, rendszerint passzív folyamat, mert amikor megszűnik a mellkas lágy szöveteinek a feszülése, a helyükre visszatérve kinyomják a levegőt a tüdőből. A rekeszizomnak nincs feladata a kilégzésben.

 

A rekeszizom működését szabályozó ideg a gerincvelő nyaki szakaszának közepéről ered. Ha a rekeszizmot mozgató idegsejtek elveszítik kapcsolatukat az [agytörzsi légzőközpont]?tal (például a gerincvelő felső részének sérülése miatt), a beteg lélegeztetőgép nélkül képtelen lélegezni.

 

A rekeszizmot átfúrják azok a szerkezetek, amelyek a mellüregből a hasüregbe haladnak. A három legnagyobb közülük a nyelőcső, amelyben táplálék jut a gyomorba, a [főverőér]?, amely oxigéndús vért szállít a szívből a test alsó részébe, s az alsó üres visszér, amelyben a test alsó részéből származó oxigénszegény vér jut vissza a szívbe. Rajtuk kívül idegek és nyirokerek is áthaladnak a rekeszizmon, amelynek a közepét a központi [ín]? foglalja el. Ez inkább rostos, mint izmos rész, s a felső felszínéhez erősen hozzátapad a szívburok. A központi ín minden belélegzéskor lefelé mozdul

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!