Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az izom (latinul: musculus) összehúzódásra képes szerv, amelynek feladata az erőkifejtés és a mozgás (mind a szervezet helyzetváltoztató, mind a belső szervek mozgása) kiváltása. Az izomsejtek összehúzódásra és elernyedésre képes rostokat tartalmaznak, amelyek elmozdulnak egymás mellett, így változtatva meg a sejt méretét és alakját.

Az emberi test kb. 45%-át teszik ki az izmok, amit a köznyelvben húsnak neveznek.

 

Az izomszövet háromféle típusú lehet:

- simaizom

- harántcsíkolt izom

- szívizom

 

Az emberi szervezetben a szív- és a simaizom akaratlagosan nem irányíthatóak, ezek alapvető életfunkciókat (pl. szívműködés, [bélcsatorna]? simaizma, legtöbb [záróizom]?) tartanak működésben.

A harántcsíkolt izomszövetből felépülő vázizmok akaratlagos összehúzódásai által jön létre a testmozgás, amely egészséges emberben jól irányítható. Szintén a harántcsíkolt izmok munkája pl. a nyelv, a [szemgolyó]? és a [fülkagyló]? mozgása, valamint a táplálkozás, a légzés, a [széklet]?- és vizeletürítés.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!