Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A stressz pszichológiai és fiziológiai válasz a bennünket ért eseményekre. Vélt vagy valós, fizikai vagy érzelmi veszély a testben azonnal reakciót vált ki.

 

  
Okai:

A szervezet reakciója a stresszre az úgynevezett általános alkalmazkodási szindróma, melynek során jellegzetes tünetek tapasztalhatóak és meghatározott biokémiai folyamatok zajlanak le a szervezetben.

Ennek három, jól elkülöníthető fázisa van a reakciók szintjén:

 1. Az első fázis az úgynevezett alarm reakció (vészreakció), melynek során beindul a test természetes védekező mechanizmusa: az izmok megfeszülnek, a szív gyorsabban ver, a légzésszám felgyorsul, pupillák kitágulnak.
 2. A második fázis a stresszhez való hozzászokás  (adaptálódás).
  Ha a stressz oka nem szűnik meg, az adaptálódás a test válasza hosszú távú védekezésként.
  Jelei: magas vérnyomás, magas vércukorszint.
  Ebben a szakaszban a test védekező mechanizmusának túlhasználtsága miatt esetlegesen betegség alakulhat ki.
 3. A harmadik fázis során jelentkezik a kimerültség.
  Kifogynak az energia és immun tartalékok. A vércukorszint jelentősen lecsökken, a stressz tolerancia is lecsökken és előrehaladott mentális és fizikai kimerültség, betegség következik be.


Tünetek:


Ha a stressz nem szűnik, vagy a stressz okát nem lehet megszüntetni, vagy  akár egyszerre  több stresszhelyzet is fennáll,  akkor kell felismerni ezeket a jeleket melyeket szervezetünk ad.

 

A stressz okozta a kezdeti tünetek:

 • Vércukorszint hirtelen változása (alacsony, magas)
 • Hirtelen, számottevő testsúlyváltozás,
 • Vérnyomás problémák (alacsony, magas, ingadozó)
 • Ismétlődő, gyakori megfázások, influenza, más fertőzések
 • Türelmetlenség, ingerlékenység
 • Fáradtság, alvászavar
 • Körömrágás, fogcsikorgatás, hajhullás
 • Ideges beszéd, más beszéd nehézség
 • Fejfájás, izomfájdalmak, mellkasi fájdalom, menstruációs problémák
 • Társas élettől való visszavonulás, elszigeteltség.

A nem kezelt korai tünetek tartós stressz esetén állandósulhatnak, intenzitásuk fokozódhat, tovább súlyosbodhatnak illetve egyéb tünetek is kialakulhatnak:

 • Fizikai tünetek:
  izomfeszülés, gyakori émelygés, hányás, gyakori hasmenés vagy székrekedés, fokozott  izzadás vagy hideg kéz-láb, remegés, rángatózás, [dadogás]? vagy egyéb [beszédzavar]?ok.
 • Az érzelmekben látható jelek, tünetek:
  Irritáltság, ellenségeskedés, aggódás - szorongás, türelmetlenség, dühkitörések, csökkent érdeklődés, csökkent kezdeményező készség, sírásra való hajlam, másokkal szembeni megnőtt kritikai hajlam, önleértékelés.
 • Stressz tünetei a viselkedésben:
  Élvezeti szerek megnőtt fogyasztása, agresszív tartalmú viselkedés, beszéd ,figyelmetlenség,  gondatlanság, balesetezési hajlam, kényszeres viselkedések, ideges nevetés.
 • Kognitív tünetek:
  Feledékenység, percepciós (észlelési) zavarok, a figyelem terjedelmének és intenzitásának csökkenése, percepciós (észlelési) zavarok, a gondolkodási folyamat rendezetlensége, az események negatív értékelése, csökkent vagy túlzott fantázia élet, koncentráció hiány, a tudati kontroll hiánya vagy túlzott kontroll, csökkent gondolati teljesítmény.


Kezelése:

A barátok, ismerősök és a család számos módon jelentenek támaszt. Felvilágosításokat és tanácsokat adnak, társaságot nyújtanak, és elvonják figyelmünket a szorongásról.

 

A természetgyógyászat körébe tartozó [kineziológia]? segít a tartósan fennálló stresszhelyzet, feszült állapot, félelem, szorongás, kommunikációs problémák kezelésében.


Hatékony stratégiák:

 • Mozgás
  Hatékony stressz kezelési mód a sportolás, sétálás, vagy bármilyen típusú mozgás.
  Mozgáskor a stressz által termelődött hormonok hatásai értelmet nyernek.
 • Gyógynövények
  A kamillatea remek gyulladásgátló és egyben enyhe nyugtató- és idegerősítő hatású is. Ezért egy-egy pohár kamillatea jótékony hatású, különösen este, lefekvés előtt.
  A levendula virága  a fürdővízbe téve fejtheti ki hatását.
  A citromfű szintén nyugtató hatású.
  A ginzeng a mellékvesére kifejtett hatása révén segíti a szervezet stresszel szembeni ellenállását.
 • Állattartás
  A háziállatok tartása, a természet közelsége sokaknak segít a stressz leküzdésében.
 • Masszázs
  A masszázs jót tesz a stressz, fejfájás, nyak-, hát- és válltájon jelentkező izommerevség esetén, felpezsdíti a nyirokkeringést. Akár szakértő, akár hozzátartozó végzi, pozitív hatása vitathatatlan.
 • Alvás
  Egyértelműen igazolt tény, hogy az éjszakai pihenés alatt stresszek oldódnak fel. A stressz mérhető jellemzője a vér stresszhormonjának (kortizon) a szintje.
  A mély, nyugodt éjszaki alváshoz hasonló állapotot el lehet érni relaxációs technikákkal is.
 • A progresszív relaxáció módszere
  Jacobson módszere az izomzat áthangolásával éri el a nyugalmi állapotot. Az első szakaszban az izomlazítás kontrollja történik. Ilyenkor az izmokat először meg kell feszíteni, így az ellazulást könnyebb átélni. A második szakaszban azt tapasztalják meg, hogy különböző mozgásoknál mekkora mértékű az izomfeszítés. A harmadik szakaszban azt tudatosul, hogy a különféle érzelmi állapotokhoz milyen és mekkora izomfeszülés társul. A módszer eredményeképpen  megszűnnek a testi tünetek, nő a testi-lelki folyamatok önkontrollja.
 • Autogén tréning
  Egy másik ismert és népszerű eljárás az autogén tréning. A tréning az autoszuggesztió módszerén alapul: a tudatos  koncentráció révén mély ellazulás érhető el. Egyszerű mondatokat ismételgetve célzottan kell megszólítani a különböző testrészeket.
  A gyakorlatokat képzett szakember (pszichológus, pszichoterapeuta) vezetésével, többnyire csoportban,  kb. 20 alkalom alatt lehet elsajátítani, de több hónap otthoni rendszeres gyakorlás után várható az eredmény (nyugodtabb lét, a testi tünetek csökkenése, a harmonikusabb emberi kapcsoltok ).
 • Kognitív eljárások
  A kognitív viselkedésterápia abban próbál meg segíteni, hogy az emberek azonosítsák az olyanfajta stresszkeltő helyzeteket, amelyek fiziológiai tüneteiket okozzák, és hogy megváltoztassák azokat a módszereket, amelyekkel megküzdenek ezekkel a helyzetekkel. A biofeedback, a relaxációs tréning és a kognitív viselkedésterápia hasznosnak bizonyult abban, hogy segítsen az embereknek a stresszre adott fiziológiai válaszok kontrollálásában.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!