Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A köhögés
  A köhögés az egyik fontos védekező mechanizmus, amellyel az emberi szervezet az ártalmas anyagok légzőrendszerbe kerülését akadályozza meg, illetve gondoskodik a légutak tisztántartásáról. Ez részben reflexszerű, részben akaratlagos működés. Részletesen a köhögésről >>

Ragályos vírusfertőzés, amely az orr és a garat -vagyis a [felső légutak]?- nyálkahártyáját támadja meg. A legtöbb ember számára a megfázás és a nátha csupán kellemetlen, múló állapot, amely az egészséget nem veszélyezteti, ám fontos tudni, hogy [csecsemő]?k és idősek esetében halálos kimenetelű is lehet, ha másodlagos fertőzés lép fel, különösen a mellüregben.

 

A megfázás főleg télen jelentkezik, lefolyása körülbelül egy hét. A kitörése előtti napon már, a tünetek elmúlta után 1-3 nappal pedig még fertőző. Cseppfertőzéssel, köhögés és [tüsszögés]? útján terjed. Úgy is el lehet kapni, ha valakinek a kezére kerül a vírus, és azzal hozzányúl a szeméhez vagy az orrához.

 

A megfázás tünetei

A megfázás igen változó tüneteket produkál.

A legjellemzőbbek:

A meghűlés kezelése

Az egyszerű megfázás nem jár komolyabb következményekkel, és néhány nap alatt szinte mindig magától elmúlik. Orvoshoz csak akkor kell fordulni, ha valamilyen másodlagos fertőzés lép fel, illetve ha a tünetek súlyosak.

 

A megfázás ellen nincs hatékony gyógyszer. Az antibiotikumok használata felesleges, ugyanis ezek hatástalanok a vírusok ellen. A tünetek egy részét azonban lehet enyhíteni.

 

 Láz
  A láz a testhőmérséklet emelkedése fertőzés, sérülés vagy gyulladás hatására, amit a hypothalamus hőszabályzó központjának fokozott érzékenysége vált ki, Részletesen a lázról >>

Kiegészítő kezelés:

 • A mentol az [orrjárat]? hűsítésével enyhíti az [orrdugulás]?t. Helyi [érzéstelenítő]? hatásával a torokfájást és a köhögést is csillapíthatja.
 • A fokhagyma természetes [antibakteriális]? tulajdonságánál fogva megakadályozhatja a további fertőzések kialakulását.
 • A köhögés elleni cinktartalmú cukorkák bevonatot képeznek a nátha vírusain (pl. a [rhinovírus]?on), és ezzel megakadályozzák őket abban, hogy hozzákapcsolódjanak az [orrnyálkahártya]? sejtjeihez.

Hogyan segítsünk magunkon?

A dohányzás fokozza a légutak nyálkahártyájának irritációját, ezért kerülendő. A fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében ügyeljünk a személyi higiéniára, a papír, zsebkendőt azonnal dobjuk a szemétbe, miután belefújtuk az orrunkat.

  

A megfázás megelőzése

A mindennapi életben gyakorlatilag kivédhetetlen a náthával való fertőzés, de azért bizonyos óvintézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy csökkenjen a kockázat.

 • Ne érintkezzünk náthás emberekkel, amennyire ez lehetséges
 • Fizikai érintkezés (pl. kézfogás) után ne nyúljunk a szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz.
 • Egyes tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a kasvirág kivonatot tartalmazó készítmények aktívabbá teszik a fehérvérsejteket, és ezáltal erősítik az immunrendszert.
 • Alaposan mossunk kezet, főleg orrfújás után, hogy ne fertőzzünk meg másokat.
 • Gyakran szellőztessünk

 

Szövődmények

 

A megfázáés lehetséges [szövődmény]?ei közé tartozik a [kötőhártyagyulladás]?, az [orrmelléküreggyulladás]?, a középfülgyulladás és a mandulagyulladás. Ha az irritált nyálkahártyát egy másik mikroorganizmus is megfertőzi, tüdőgyulladás alakulhat ki.

 

A megfázáshozhoz kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!