Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A meghűlés első tünetei általában a levertség, fejfájás, gyengeség és torokkaparás, majd az intenzív orrváladék kialakulása. A házilagos terápia legfontosabb szempontja, hogy a váladék laza és könnyebben üríthető maradjon, és ne tapadjon le,  hogy a bő orrfolyással, köhögéssel és a tüsszögéssel a szervezet könnyen eltávolíthassa a kórokozókat, a vírus és baktériumtörmeléket az elhalt nyálkahártyasejtekkel együtt. Ilyenkor érdemes azonnal elkezdeni a tünetek enyhítését, ill. a szervezet védekező képességét támogató szerek alkalmazását:

 
•    Bár nagyon népszerűek az echinacea, ill. a nagy dózisú C-vitamin alkalmazása, ezek azonban csak  kis betegszámú vizsgálatokban mutatkoztak hatásosnak. (A szigorúan ellenőrzött, nagy klinikai tanulmányok nem erősítették meg hatékonyságukat.) A C- vitamin nagy dózisú alkalmazásától pl. vesekövesség esetén tartózkodni kell.
•    Az érszűkítő hatású orrcseppek segítenek az elzáródott orrjáratokat újra megnyitni, az antihisztaminok pedig szárítani az orrfolyást, míg a köhögés elleni kanalas orvosságok a köhögést könnyítik azáltal, hogy a nyákot oldják, vagy a köhögést csillapítják. E szereket leggyakrabban egyetlen készítményben árulják, de egyesével is beszerezhetők. Az antihisztaminok álmosíthatnak, és alkalmazásuk különösen idős emberekben okozhat problémákat. A köhögéscsillapítókat sem javallják minden esetben, mert vírusfertőzésben a köhögés segít megtisztítani a légutakat a nyáktól és a törmeléktől. Ha azonban a köhögés olyan erős, hogy az alvás rovására megy, vagy nagyfokú nyugtalanságot okoz, köhögéscsillapítóval kezelhető.
•    Kalcium és nyomelemek bejuttatásával fokozható a szervezet védekező mechanizmusa.
•    Lázmentes torokfájásnál, szopogatható, recept nélküli tabletták alkalmazása.
•    Sok folyadék fogyasztása, min. napi két liter, ajánlatosa a gyógynövényteák, mint például hársfa, csipkebogyó. A forró teába citromot csavarni nincs értelme, mert a magas hőfokon a C-vitamin elbomlik, ill. forrón ne fogyasszuk a teát, mert az a gyulladásban lévő nyálkahártya ellenállóképességét tovább ronja. Lehetőleg ne szénsavas italokat fogyasszunk, mert ennek szintén nyálkahártya irritáló hatása van.
•    Akik nem pollenérzékenyek, ill. cukorbetegek, fogyasszanak sok mézet.
•    A letapadt légúti váladékok gőzöléssel (melynek hatása illó olajokkal fokozható), lámpázással jól oldhatók.
•    A légtérbe párologtatott illóolajok (citromfű, levendula, fenyő) csökkentik a légzési nehézségeket .
•    A köhögést ne csillapítsuk, hanem köptetőt használjunk, hogy a légúti váladék mielőbb kiürülhessen a szervezetből.
•    A lázcsillapítást 38 fok felett kezdjük el a szokásos lázcsillapítóval.
Ha szövődmények alakulnak ki, feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A szövődmények főbb tünetei:
•    Ha a láz egy-két napnál tovább megmarad.
•    Hányás, hasmenés esetén, amikor a folyadék, ill. a gyógyszer nem marad meg a szervezetben.
•    A légúti váladékok sárgás-zöldes elszíneződésekor, nehézlégzés kialakulásakor.

 

Kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!