Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: rhinitis allergica (rinitisz allergika)

 

A szénanátha (amelyet a virágpor tudományos neve -pollen- alapján pollinózisnak is szoktak nevezni) évszakhoz kötődő, allergiás orrnyálkahártya-gyulladás. A levegővel szállítódó virágporra való rendkívüli érzékenység okozza, amely főleg tavasszal és nyáron nyilvánul meg. A szénanátha a lakosság kb. 10%-át sújtja, és sok más allergiás betegséghez hasonlóan halmozottan fordul elő a családban. Bármely életkorban kialakulhat. A növényeket megtermékenyítő virágpor parányi, sárgás szemcse. A füvek, a gyomok és a fák virágpora egyaránt szénanáthát okozhat. A virágporon kívül a gépkocsik kipufogógázában levő szennyeződések általi ingerlés is szénanáthaszerű tüneteket válthat ki.

 

 

Ez is jelzi, hogy a levegő sokféle anyaga idézhet elő szénanáthát. Közéjük tartoznak a gombák és a penészgombák évszakosan megjelenő spórái, amelyek kiválthatják, vagy súlyosbíthatják a szénanátha tüneteit. Ezek a spórák 100 km-eket is repülhetnek a szél szárnyán. Ez az oka annak, hogy a széllel terjedő allergizáló anyagokat szinte lehetetlen elkerülni. A szénanáthára hajlamos ember tapasztalás és sajátos vizsgálatok révén tudhatja meg, hogy milyen anyagokra a legérzékenyebb.

 

 

Mint említettük, szinte lehetetlen megakadályozni, hogy széllel terjedő allergizáló anyagokkal kerüljön kapcsolatba az ember. Ezért arra kell törekednie, hogy elkerülje a nagy adagjával való érintkezést, mert ha sikerül korlátoznia az allergizáló anyag mennyiségét, kevésbé súlyos allergiás reakcióra számíthat.

 

 

A belélegzett virágpor vagy egyéb részecske a légcső falát borító nyálkahártyához tapad, s az érzékenyítődött emberben allergiás reakciót kelt. Ha hisztamin válik szabaddá, megjelennek a szénanátha típusos tünetei: az orrfolyás, az orr nyálkahártyájának duzzanata, a szemvörösödés és a tüsszögés.

 

 

Ilyen tünetek akkor is támadhatnak házi poratkára vagy állati szőrre való érzékenység miatt, amikor virágpor nem jön számításba. Ilyenkor egész évben orrnyálkahártya-gyulladásra lehet számítani. A kezelés az orrfolyást és más tüneteket kiváltó hisztamint gátló gyógyszereken alapul (ezek a szénanáthát is szüntetik). E gyógyszerek azonban mellékhatásként [álmosság]?ot, hányingert és szájszárazságot is előidézhetnek. Az újabb készítmények álmosságot nem okoznak, de ezeket is csak orvosi ellenőrzéssel lehet szedni.

 

 

Súlyos szénanátha esetén [műtét]? is szóba jön. Ennek során megszüntetik az orrmelléküreg elzáródását vagy az orrsövényferdülést, amely szűkíti az orrüreget.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!