Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladása fölös mennyiségű nyálka kiválasztásával jár, amely lehet híg és sűrű. A megduzzadt és nyálkahártyával teli légutakon át nehezen lehet lélegezni.Orrnyálkahártya gyulladás - az orrüreget bélelő nyálkahártya gyulladása, mely fölös mennyiségű nyálka kiválasztásával jár

 

A náthát okozó vírussal vagy más vírussal és baktériummal való fertőzés, a dohányfüstben és a levegőben levő szennyező anyagok által okozott ingerlődés, valamint az allergiás reakció hasonló tüneteket válthat ki.

 

A tünetek orrcseppekkel vagy egyéb olyan gyógyszerekkel kezelhetők, amelyek összehúzzák a duzzadt nyálkahártya vérereit, s ezzel rendessé válik a nyálkahártya vastagsága és a légutak tágassága. Ezek a gyógyszerek csak néhány napig használhatók, mert a tartós alkalmazásuk szintén vérbőséget idézhet elő. A nyálkahártya fertőzése esetén az orrváladék sárga színű és gennyes lehet, s gyakran vérezhet az orr. Az orvos a baktériumtól függően rendel antibiotikumot.

 

Allergiás orrnyálkahártya-gyulladást a belélegzett levegőnek azok az anyagai okozhatnak, amelyekre az ember előzőleg érzékennyé vált, függetlenül attól, hogy akkor volt e allergiás reakciója vagy sem. E betegség fokozott nyálkakiválasztással jár, amelyhez a szem ingerlődése és kivörösödése társul. Súlyos esetben azt érezheti a beteg, hogy feszül a mellkasa, s nehezen lélegzik. Ezeket a változásokat a testben szabaddá váló hisztamin idézi elő, amelynek egyébként nagy haszna van a testben tolakodó mikrobák elleni küzdelemben.

 

Hisztamin elleni gyógyszerekkel megszüntethetők az enyhe panaszok, míg súlyos esetben kortikoszteroidokra lehet szükség.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!