Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


latin: infectio (infekció)

Az egészséges szervezet erő‘s védekező‘ immunrendszere rendszerint leküzdi vagy megelő‘zi a fertő‘zés kialakulását, ha ez magától nem megy, akkor gyógyszeres terápia az esetek többségében maradéktalan gyógyulást eredményez.

 

Vannak azonban olyan esetek, amikor a kórokozó bizonyul erő‘sebbnek, maradandó károsodást, súlyos esetben halált okozva. A krónikus, idült fertő‘zés akkor alakul ki, ha a szervezet védekező‘ mechanizmusa és a kórokozó hatása között egyensúlyi állapot jön létre, az esetek többségében ilyenkor csak akkor van gond, ha tünet hiányában a fertő‘zött nem fordul orvoshoz.

 

A különböző‘ mikroorganizmusok nem egyformán patogének, vagyis nem egyformán képesek megbetegíteni az embert. A virulens mikroorganizmusok szaporák és szorgosan termelik méreganyagaikat, a kevésbé virulensek lassabban teszik mindezt. A fertő‘zés okozta tünetek jelentkezhetnek néhány napon belül, de egyes esetekben akár évekig is rejtve maradhat a fertő‘zöttség (pl. AIDS 5-10 év).

 

A legsúlyosabb fertő‘ző‘ betegségek:

Az elhalálozási számok sorrendjében a legsúlyosabb fertőző betegségek az influenzavírusok okozta légúti megbetegedések és annak szövő‘dményei, a második helyen a hasmenéses emésztő‘rendszeri fertő‘zések és a tuberkulózis áll, ezeket követi a malária a hepatitisz B, a kanyaró, az AIDS és a tetanusz.


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

Hirdetés






Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!