Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A maláriát okozó egysejtű parazitát az Anopheles szúnyogok nőstény példányai terjesztik, a fertőzött vért felszívva, majd az újabb csípésnél a kifecskendezett nyállal továbbadva. A trópusi területeken népbetegségnek számít a váltóláz, a világon évente több száz millió megbetegedés történi, halálos kimenetelű is lehet.
A betegséget a Plasmodiumok csoportjába tartozó egysejtű paraziták okozzák, a különböző alfajai különböző súlyosságú tüneteket váltanak ki. A lappangási ideje egy hét és egy hónap közötti. Magas, hidegrázásossal, lázzal jelentkezik, amit levertség, fejfájás, szédülés, izom fájdalmak, száraz köhögés, hasmenés, hányás, hasi panaszok is kísérhetnek.
Mivel védőoltás nincs ellene, de gyógyszeresen védekezhetünk a fertőzés ellen, ezért a maláriával fertőzött területre utazóknak mindenképpen célszerű szedni a maláriaellen ható gyógyszerek valamelyikét. Mindegyik szernél jellemző alkalmazási mód, hogy az utazás előtt, a kint tartózkodás minden napján, ill. a hazaérkezés után is egy ideig szedni kell.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!