Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A láz a testhőmérséklet emelkedése fertőzés, sérülés vagy gyulladás hatására, amit a hipotalamusz hőszabályzó központjának fokozott érzékenysége vált ki, s akkor lép fel, amikor a betegséget okozó folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezőrendszerével.


A hipotalamusz hőszabályozó központja a hideg és meleg ingerületek összehangolásával szabályozza a testhőmérsékletet, ami egészséges állapotban – 0,5–1 °C fokos határon belül – felnőtteknél állandó 37 °C (végbélben mért hőmérséklet), ettől a hónaljban, ill. a szájban mért hőmérséklet mintegy 1 °C fokkal alacsonyabb.
Az egészséges gyermekek testhőmérséklete változó, kb. 37 °C-ig lehet normális. Emiatt kisebb hőemelkedés esetén, mely nem zavarja a gyermeket, nincs szükség gyógyszeres kezelésre. A 38 °C-nál magasabb hőmérséklet általában kórosnak tekinthető, és figyelmet érdemel, különösen 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőkben.


A hőmérséklet emelkedésének mértéke szerint 37–38 °C fok között hőemelkedésről, 38-39 °C fok között mérsékelt lázról, 39-40,5 °C fok között magas lázról, 40,5 felett pedig hiperpirexiáról beszélünk.

 

A láz leggyakoribb oka az ún. endogén pirogének – belső eredetű lázkeltő anyagok – termelődése, amelyek a hypothalamus hőközpontjának érzékenységét közvetlenül módosítják és ennek eredménye a hőtermelés és hővisszatartás lesz.
A láz kezdetén növekedni kezd a hőtermelés és csökken a hőleadás. Ezt jelzi a kéz és láb bőrének elfehéredése, lehűlése, az élénkebb anyagcsere- és izomtevékenység, az akarattól független hidegrázás, a hőmegtartást az erek összehúzódása biztosítja. A hőtermelést ellensúlyozza a hőveszteség, amit a párolgás, a hősugárzás, a hőátadás, és az erek kitágulása okoz. A láz maximumán új egyensúly alakul ki a hőtermelés és hőleadás között, így a testhőmérséklet egy magasabb értékre áll be. A láz csökkenésével melegségérzet önti el a beteget, felmelegszik a bőr felszíne, és elkezdődik a verejtékezés.


Mivel a lázas szervezetben az emésztés lelassul, ezért a szilárd táplálék helyett inkább a folyadékbevitel a fontos. A legszerencsésebb, ha hideg és édes-savanyú italt adunk a lázas betegnek. Minden életkorban, de gyermek- és időskorban különösen fontos a gyakori, kis mennyiségű folyadék itatása.


A szócikkhez társított címkék:
láz
Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!