Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A lázcsillapítás tüneti kezelés, nem változtat a betegség lefolyásán. A lázcsillapításnak köszönhető testhőmérséklet-csökkenés még nem jelenti azt, hogy a bakteriális vagy vírusfertőzést legyőzte a szervezet, és a beteg a gyógyulási szakaszba jutott. A lázcsillapítást a krónikus betegségekben szenvedőknél – szív és légzőszervi, anyagcsere- vagy idegrendszeri betegségekben, illetve azoknál, akik hajlamosak lázgörcsre –, vagy időskorúaknál azonnal meg kell kezdeni, mert súlyos következményekkel járhat.


A lázról azonban tudni kell, hogy a magasabb testhőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyagtermelést, a kórokozók megsemmisítését. A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz (maximum 39 °C fokig ) csillapítása nem indokolt, kivéve a fent már említett krónikus betegeket.

 

 

Mikor kell feltétlenül lázcsillapítást alkalmazni?

 


A 39 °C fok fölötti, magas lázat feltétlenül csillapítani kell, mert ez megterhelést jelent a keringésre és a szívre, a szervezet energiaraktárai kiürülnek, a test legyengül . A 40,5 °C fölötti láz, a hyperpirexia – különféle, főleg idegrendszeri károsodást okozhat – és külön orvosi kezelést igényel.
Sok országban az alacsony lázat nem is csillapítják, nálunk azonban mind a betegek, mind az orvosok körében az azonnali lázcsillapítás gyakorlata terjedt el. A betegek, illetve a hozzátartozók a láztól való félelem miatt – ami az esetek egy részében persze indokolt – a lázcsillapításhoz is azonnali orvosi segítséget kérnek, holott ennek orvosi segítség nélkül is alkalmazható, számtalan jól bevált, technikája van.

 

A lázcsillapítás módjai

 

• fizikai lázcsillapítás: a beteg kitakarása, hűtőfürdő és törzsborogatás
gyógyszeres lázcsillapítás: tabletta, injekció, végbélkúp

 

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!