Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A lázgörcs lázas megbetegedéssel összefüggésben álló görcsroham, elsősorban 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekeknél fordul elő. A hathónapos és négyéves korosztályba tartozó gyermekek kb. 2-3%-a hajlamos lázgörcsre.

Genetikai kutatások során találtak olyan géneket, amelyek a lázgörcsre hajlamos gyermekek többségénél kimutathatók. Általában a láz felszálló szakaszában jelentkezik.

 

Tünetei:

A bőr kékessé, szürkéssé válik, végtagmerevség alakul ki, a szem egy pontra fixálódik, a test rángatózik. A lázgörcs az esetek többségében néhány perc alatt magától oldódik, ha nem, akkor gyorsan ható görcsoldó gyógyszer adása szükséges, mert az idegsejtek károsodhatnak.

 

Teendő:
Lázgörcs esetén hívjunk orvost, akkor is, ha a gyermek hajlama ismert, ilyenkor általában Seduxen (hatóanyaga a [diazepam]?) injekciót adnak a gyermeknek. A lázgörcsre hajlamos gyermekeknek a végbélen keresztül (rektális beadási mód) adandó, diazepam tartalmú oldatot írnak fel. Ezek hatása majdnem olyan gyors, mint az intravénásan adott injekciók. Az izomba adott (intramuszkuláris) injekcióknál gyorsabb hatásúak. Magyarországon kétféle készítmény van forgalomban, mindkettő 5 illetve 10 mg hatóanyag tartalommal; a Diazepam-desitin és a Stesolid oldat.


A szócikkhez társított címkék:
láz , lázcsillapítás , lázgörcs
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!