Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A tüsszentés bizonyos izmok görcsös összerándulásával hirtelen és zajosan távozik a levegő az orron vagy a szájon át. A tüsszentés Tüsszentésakarattalanul bekövetkező reflexes működés, amelyet rendszerint az orr nyálkahártyájában levő ideg ingerlődése vált ki, de az is előidézheti, ha a látóideget túlzottan erős fényhatás ingerli.

Gyakran jár tüsszentéssel a felső légúti fertőzés, pl. a nátha, amikor is gyulladás miatt a nyálkahártya megduzzad. Apró részecskék (bors vagy krétapor) belégzése szintén tüsszentéssel jár, mert ingerlődik az orr nyálkahártyája.

 

 

A gyakori tüsszentés leggyakoribb okai közé az allergizáló hatású anyagok, köztük a penészgombák spórái és a virágporok tartoznak. Az allergia miatt gyakran tüsszentők szabadon megvásárolható gyógyszerektől (hisztamin és vérbőség elleni szereket tartalmazó orrcseppektől) remélhetik, hogy a panaszuk megszűnik.

 

 

A tüsszentés visszafojtása veszélyes lehet, mert károsodhat a [hasizom]?, s nem tesz jót a középfülnek sem, hiszen levegő préselődik a fülkürtbe. Elvétve azonban az is előfordul, hogy a visszafojtásból eredő nagy nyomás hatására megreped a dobhártya.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!