Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítések száma heti háromnál kevesebb vagy két székletürítés közöttt 48 óránál hosszabb idő telik el. 
Ilyenkor a széklet a normálisnál sokkal keményebb, egyszerre viszonylag kis mennyiségű (naponta 50 grammnál kevesebb). Az ürülés lassú és nehezen, csak erőlködés árán megy, valamint utána is megmarad a teltségérzet.

 


Okai:

 • A székrekedés okai vagy erősítő tényezői lehetnek különböző hormonális (endokrin) megbetegedések (csökkent pajzsmirigy-működés, a mellékpajzsmirigy-túlműködés, a hasnyálmirigy betegségei, a mellékvese betegsége és a cukorbetegség).
   
 • A bél izomzatát érintő betegségek (az [amyloidosis]? és szkleroderma) következménye.
   
 • A bélmozgások reflexes szabályozásának zavarait idegrendszeri betegségek (Parkinson-kór, [agyérelmeszesedés]?, szklerózis multiplex) is okozhatják.
   
 • A széklet távozásának zavara a végbél és a medenceizomzat összehangolt működésének károsodása miatt alakulhat ki, ami gyermekkori rossz beidegződés következménye is lehet.
   
 • Kiválthatják lelki okok, amik párosulhatnak fizikai kényelmetlenségekkel (a megfelelő idő és hely hiánya).
   
 • Székrekedést okozhatnak a bélrendszer vérellátási zavarai.
   
 • Várandós nőknél a baba akadályozhatja a bélmozgásokat, de a megváltozott hormonális működés is felelős lehet a székrekedésért.
   
 • Gyógyszerek nem kívánt mellékhatása is lehet a székrekedés.
   

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!