Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Sugárterápiás készülékSugárkezelésre olyan betegségek esetén kerítenek sort, amelyek reagálnak a besugárzásra.

 

A legszélesebb körben a rosszindulatú daganatok különféle típusait sugározzák be. A nagy energiájú sugárzás ugyanis károsítja a ráksejteket, s megakadályozza, hogy szaporodjanak. A műtéthez hasonlóan a besugárzás is általában helyi kezelés, azaz csak azokra a sejtekre hat, amelyeket a sugárral célba vesznek.

 

A besugárzást más kezeléssel - gyógyszerekkel vagy műtéttel - is társíthatják. Gyakran használják a daganat összezsugorítására, amelyet azután eltávolítanak a testből. Beválik a tünetek időleges enyhítésére és olyan rosszindulatú daganatok kezelésére is, amelyek műtéttel nem orvosolhatók. A sugárkezeléshez használt készülék hasonlít a röntgengéphez, de nagy energiájú sugárforrást - rádiumot vagy kobaltizotópot - tartalmaz. A több hétig tartó kezelésre rendszerint kórházak járóbeteg - rendelésén kerül sor. A kezelés során a páciens természetesen nem válik sugárfertőzötté. Az is hatásos módszer, ha a sugárforrást beültetik a testbe. Ilyenkor radioaktív anyagot tartalmazó kis tartály kerül a daganat közelébe. Bizonyos esetekben mindkétféle sugárkezelésben részesül a beteg.

 

A radioimmun-kezelés során ellenanyagokhoz kötött radioaktív részecskéket alkalmaznak. Amikor az ilyen ellenanyagokat bejuttatják a testbe, eljutnak a ráksejtekhez, amelyekhez hozzákötődve a sugárzás révén elpusztítják őket. Ennek az eljárásnak az az előnye a többi besugárzási technikához képest, hogy az egészséges sejtek nem károsodnak.

 

 

Mellékhatásai:


-    bőrpír
-    hólyagosodás
-    bőrérzékenység
-    immunrendszer gyengülése
-    hegképződés a mélyebb szövetekben
-    letapadások
-    ödémaképződés

-    fáradtság

-    étvágycsökkenés

-    esetenként csökken a fehérvérsejtek képződése

 


 


A szócikkhez társított címkék:
daganat , daganatos betegség , rák , Sugárkezelés
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!