Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A rák (karcinóma, daganat, tumor) azon betegségek gyűjtőneve, amelyekre általánosan jellemző folyamat az ellenőrzés nélkül szaporodó sejtek. Az így kialakult sejthalmaz kezdetben csak a környezetét pusztítja, de a véráramba kerülve a nyirokrendszeren keresztül eljut a távoli szervekbe is. Akkor alakul ki ez a kóros folyamat, amikor a sejtek növekedését és szaporodását szabályozó összetett  működésben valamilyen "hiba" jön létre, amelynek következtében a sejtek még akkor is szaporodnak vagy tovább élnek, amikor a szervezetnek erre már nincs szüksége.
A rák a normális sejtnövekedést és sejtpusztulást ellenőrzés alatt tartó gének mutációjának következménye. Ezek a változások lehetnek öröklöttek, vagy létrejöhetnek egyes életmódbeli, külső tényezők következményeként. Számos olyan tényező ismeretes, amelyek fokozzák a rák kialakulásának kockázatát, ezeket kockázati tényezőknek vagy rizikófaktornak nevezzük.
Magyarországon a rák a második vezető halálok. A tudományos felismerések és ezek alapján kifejlesztett kezelési módszereknek köszönhetően jelentősen fejlődött a rák korai felismerésének esélye, illetve hatékony kezelése. A regisztrált rákbetegek mintegy hatvan százaléka a felismerés és a kezelést követő öt év múltán is életben van, többségük tünetmentesen él. Ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, amelyekkel a korai szakaszban már felismerhető a rosszindulatú daganatos folyamat.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!