Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin : dementia (demencia)

 

Az elbutulás (demencia) olyan állapot, amelyben hosszú időn át hanyatlanak az intellektuális működések, de az öntudat és az érzékelések kevésbé vagy egyáltalán nem sérülnek. Jellemző rá az emlékezet és értelem romlása, s változás következik be a személyiségben is. Rendszerint az agykérgi idegsejtek elfajulása okozza.

 

 

Általában az idősebb emberek betegsége, így a várható [élettartam]? növekedésével egyre gyarapszik a betegségben szenvedők száma. Az öregedésnek azonban nem elkerülhetetlen velejárója, mint régebben gondolták. Az viszont igaz, hogy olyan betegségekkel társulhat, amelyek gyakoriak az öregkorban. Messze a leggyakoribb oka az Alzheimer kór, amely az elbutulásos esetek 70%-áért felelős. Az elbutulásnak ez a formája (amelyet öregkorinak neveznek) fokozatosan alakul ki, akár 5-10 évet is igénybe vehet. Az ilyen ember feledékennyé válik, tájékozódási nehézségei támadnak és tudatzavara alakul ki. Intellektuális tevékenységei -olvasási, írási és döntési képessége- fokozatosan romlanak. A betegség előrehaladásával személyiségváltozás következik be, s a páciens [agresszív]?vá, [depressziós]?sá válhat, valamint üldözési mániával (paranoia) társulhat.

 

 

Az Alzheimer kórt az különbözteti meg a többi demenciaformától, hogy jellegzetes elváltozások figyelhetők meg az [agykéreg]?ben: különösen sok az elfajuló és pusztuló idegsejt, kóros fehérjék rakodnak le az agyszövetben, s rostcsomók jelennek meg benne.

 

 

Az Alzheimer kór oka még nem igazán ismeretes. Úgy vélik, hogy örökletes és még nem azonosított környezeti tényezők együttesen idézik elő. A betegség korai szakaszában az ecitel-kolin nevű ingerületvivő anyag működését támogató gyógyszerek javíthatják az [emlékezés]?ét, azt azonban nem akadályozzák meg, hogy a kórfolyamat rosszabbodjon.

 

 

Az elbutulás másik fő formája a több gócú infarktus vagy érelmeszesedés talaján kialakuló demencia. Következménye, hogy az [agykéreg]? homloklebenyéhez és [halántéklebeny]?éhez haladó kis verőerek érelmeszesedés miatt elzáródnak. Emiatt idegsejtek pusztulnak el az említett agykérgi területen, ugyanis nem jutnak hozzá oxigénhez.

 

 

A kis verőerek elzáródására (amelyek minisztrókok) egy ideig nem derül fény, ám a hatásuk összegződik agykérgi szinten, s ebből az elbutulásos esetek 10-15%-a származik. A tünetek nehezen különíthetők el az Alzheimer kórral járó panaszoktól, bár sokkal fokozatosabban jelennek meg, ugyanis a kiserek nem egyszerre, hanem egymás után záródnak el.

 

 

Az elbutulás számos egyéb oka közül említésre érdemes az idült alkoholizmus, a Huntington kórhoz hasonló elfajulásos bántalmak, az AIDS, a [táplálkozási zavarok]? és [anyagcserezavar]?ok, valamint bizonyos fertőzések és rosszindulatú daganatok. Ezeknek egy része kezelhető, így a tünetek jelentősen enyhíthetők, de az esetek többségében azonban a tudatállapot romlása feltartóztathatatlan.

 

 

Az intellektus átmeneti működészavarát [tudatelborulás]?nak nevezik, mely oka lehet pl. magas láz vagy alkoholmegvonás.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!