Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az agyi értörténés, latinul: stroke (sztrók ) az agyműködés károsodását okozza, amelyet agyinfarktus idéz elő (ilyenkor az agyszövet bizonyos része oxigénhiány miatt károsodik). A sztrók a megbetegedések és a halálozások egyik leggyakoribb oka, amely elsősorban az időseket fenyegeti. Az agyi értörténés rendszerint nem gyógyítható, de sok minden tehető a megelőzése végett, s bizonyos esetekben csaknem teljesen helyreállítható a károsodott működés rehabilitációval.  Okai:

 Agyi érbántalmak
Az agyinfarktusnak több oka lehet. Az a leggyakoribb, hogy vérrög alakul ki a fejverőérben, s ez elzárja a vér útját az agyban. Az érnek azon a szakaszán jelenik meg vérrög, amelyet érelmeszesedés károsít.
Az is előfordulhat, hogy a fejverőérben képződő vérrög útra kel, s a [véráram]?mal az agyba jut, ahol infarktust idéz elő.

 

A fejverőér két ága és számos agyi verőérág záródhat el, amely az agy különböző részeit látja el vérrel. A megbetegedett agyi verőér megrepedése (agyvérzés) is agyi értörténés, de ilyesmi ritkábban következik be. Rendszerint érelmeszesedés miatt károsodott verőér vagy veleszületett bogyós [értágulat]? reped meg. Az agyszövetbe jutó vér szöveti károsodást idéz elő.Tünetei:
A szerint változnak, hogy az agy mely része károsodott. Gyakori panasz valamelyik testrész mozgásának megszűnése (bénulása), valamint [gyengeségérzés]?, csökkent érzékelési képesség, bizsergés, az izomműködés összehangoltságának megbomlása, [látási probléma]? és [beszélési nehézség]?.
A tünetek hírtelen vagy fokozatosan jelennek meg, s a súlyosságuk változó. pl. agyvérzéssel hírtelen erős fejfájás, és fényérzékenység járhat.
Az agyi értörténés gyakori előjele az átmeneti helyi vérszegénységi roham, amely mini sztrókként fogható fel. Ilyenkor a vérellátás rövid idejű zavara nem elégséges ahhoz, hogy tartós károsodást okozzon. Jóllehet tünetei az agyi értörténésre emlékeztetnek, de átmenetiek, s a páciens általában 24 óra alatt teljesen rendbe jön.
Ez az esemény azonban annak a lehetőségére figyelmeztet, hogy a jövőben maradandó következményű sztrók következik be.


Kezelés:
Rendszerint kórházban kezelik az agyi értörténésen átesett betegeket, ugyanis [intenzív ellátás]?ra szorulnak. Minél előbb kórházba kerül a páciens, annál jobbak a hatékony kezelés esélyei. Számítógépes [rétegröntgenezés]?sel vagy [mágneses magrezonanciás vizsgálat]?tal állapítják meg a sztrók helyét és kiterjedését, de ezen a módon zárják ki az agyvérzés és [szövetkárosodás]? lehetőségét is.
Ha vérzésre és vérrög jelenlétére derül fény, a vért és a vérrögöt műtéttel kell eltávolítani az agyból, s amennyire csak lehetséges, helyre kell állítani az ép helyzetet.

 

Amikor három órán belül mesterségesen létrehozott szöveti plazminogénaktivátort juttatnak a vérbe, az feloldhatja a vérrögöt, s ezzel javítja a baj kimenetelét. Egyéb esetekben a rehabilitációra irányul a figyelem. Beszédkezelés, foglalkozási és testi kezelés, valamint egyéb gyógymódok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a működések a lehető legnagyobb mértékben helyreálljanak.
A kezelésnek az is a része, hogy minél kisebb legyen az újabb agy értörténés kialakulásának kockázata. Evégett korlátozni kell azokat a tényezők (dohányzás, magas vérnyomás, cukorbaj, és [magas vérzsír szint]?) amelyek súlyosbítják az érelmeszesedést.

 

Agyinfarktus


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!