Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pajzsmirigyrák sokkal gyakrabban alakul ki olyan embereken, akiknek a fejét és a nyakát besugárzás érte. Többféle pajzsmirigyrák ismeretes. Amelyeket fiatalokon fedeznek fel (ilyen a szemölcsös mirigyrák), rendszerint lassan nőnek, s viszonylag későn terjednek túl a pajzsmirigy határán. E daganatoknak jó a túlélési aránya (tíz év múltán a páciensek 80%-a életben van).

A másik szélsőséget az úgynevezett nem differenciálódott pajzsmirigyrákok képviselik, amelyik rendszerint későn jelennek meg, ám agresszívan beszűrik a környező szöveteket. Az e daganatokban szenvedők túlélési aránya elég kicsi (tíz év múltán csak 10-15%-uk van életben). A pajzsmirigyrákos betegek fájdalmatlan csomót tapintanak a nyakukon, amely fokozatosan nő. Bizonyos idő elteltével nehezen kezdenek nyelni, s a hangjuk rekedtté válik, különösen akkor, ha a gége idege károsodik.

A gyógyítás a rosszindulatú daganat és a beszűrt [nyirokcsomó]?k eltávolításából, majd radioaktív jódos kezelésből áll. Az agresszív daganatokat gyógyszerekkel is kezelni kell. A vese, az emlő és a tüdő rosszindulatú daganata néha átterjedhet a pajzsmirigyre is, s rendszerint több dudort hoz létre benne.
 


A szócikkhez társított címkék:
Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!