Már 2264 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Pajzsmirigy rosszindulatú daganatai
Verzió: 2  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-04-08 00:28:25
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A pajzsmirigyrák sokkal gyakrabban alakul ki olyan embereken, akiknek a [fej]ét és a [nyak]át besugárzás érte. Többféle pajzsmirigyrák ismeretes. Amelyeket fiatalokon fedeznek fel (ilyen a szemölcsös mirigyrák), rendszerint lassan nőnek, s viszonylag későn terjednek túl a pajzsmirigy határán. E daganatoknak jó a túlélési aránya (tíz év múltán a páciensek 80%-a életben van).


A pajzsmirigyrák sokkal gyakrabban alakul ki olyan embereken, akiknek a [fej]ét és a [nyak]át besugárzás érte. Többféle pajzsmirigyrák ismeretes. Amelyeket fiatalokon fedeznek fel (ilyen a szemölcsös mirigyrák), rendszerint lassan nőnek, s viszonylag későn terjednek túl a [pajzsmirigy] határán. E daganatoknak jó a túlélési aránya (tíz év múltán a páciensek 80%-a életben van).A másik szélsőséget az úgynevezett nem differenciálódott pajzsmirigyrákok képviselik, amelyik rendszerint későn jelennek meg, ám agresszívan beszűrik a környező [szövet]eket. Az e daganatokban szenvedők túlélési aránya elég kicsi (tíz év múltán csak 10-15%-uk van életben). A pajzsmirigyrákosok fájdalmatlan csomót tapintanak a nyakukon, amely fokozatosan nő. Bizonyos idő elteltével nehezen kezdenek nyelni, s a [hang]juk rekedtté válik, különösen akkor, ha a [gége] [ideg]e károsodik.

A másik szélsőséget az úgynevezett nem differenciálódott pajzsmirigyrákok képviselik, amelyik rendszerint későn jelennek meg, ám agresszívan beszűrik a környező [szövet]eket. Az e daganatokban szenvedők túlélési aránya elég kicsi (tíz év múltán csak 10-15%-uk van életben). A pajzsmirigyrákos betegek fájdalmatlan csomót tapintanak a nyakukon, amely fokozatosan nő. Bizonyos idő elteltével nehezen kezdenek nyelni, s a [hang]juk rekedtté válik, különösen akkor, ha a [gége] [ideg]e károsodik.


A gyógyítás a rosszindulatú daganat és a beszűrt [nyirokcsomó]k eltávolításából, majd radioaktív jódos kezelésből áll. Az agresszív daganatokat [gyógyszer]ekkel is kezelni kell. A [vese], az [emlő] és a [tüdő] rosszindulatú daganata néha átterjedhet a pajzsmirigyre is, s rendszerint több dudort hoz létre benne.
 Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!