Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mellékpajzsmirigy csökkent működése ritka betegség, amelyet az okoz, hogy e mirigy rendellenes működése vagy hiánya miatt megcsappan vagy meg sem indul a vér kálcium tartalmát szabályozó parathormon termelése. Veleszületett vagy - ritkábban - szerzett betegség (szerzett olyankor, ha a mellékpajzsmirigyek megsérülnek vagy el kell távolítani őket).

A mellékpajzsmirigy csökkent működésekor igen kevés kálcium van a vérben, s ez olyan idegi rendellenességre vezet, amely fájdalmas, tetániás izomgörcsökkel és rángásokkal jár. A mellékpajzsmirigy csökkent működésével születő embernek száraz a bőre, hullik a [haj]?a, s fogékony az élesztőgombás (candida) fertőzésre. Kezelés nélkül a gyermeknek károsodik a testi és értelmi fejlődése. A kálcium és D-vitamin kezelést az élet végéig folytatni kell.
 


A szócikkhez társított címkék:
Mellékpajzsmirigy , Pajzsmi , Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!