Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A pajzsmirigytúltengés során a kelleténél aktívabb pajzsmirigyből túl sok hormon jut a [véráram]?ba. A pajzsmirigy szövetének túlműködését rendellenes serkentés ugyanúgy előidézheti (mint Graves-féle betegség esetén), mint az, ha a mirigyben elkülönülten vagy sokféle előforduló csomó termel bőségesen pajzsmirigyhormont.

 

A pajzsmirigytúltengés tünetei közé szívdobogásérzés, [idegesség]?, testtömegcsökkenés ellenére megnövekedett étvágy, csökkent hőtűrési képesség, fokozott [verejték]?ezés, gyakoribbá váló bélmozgások, havivérzési zavarok, terméketlenség és izomgyengeség tartozik. Ezekhez a pajzsmirigy megnagyobbodása, gyors szívverés, vékony szálú szőrzet és meleg, nyirkos bőr társulhat. Ha a pajzsmirigyhormon mennyisége veszélyes mértékben nő a vérben, a beteg válságos állapotba kerülhet. Ilyenkor határozott mérgezési tünetek jelennek meg a betegen szívelégtelenséggel, igen magas lázzal és tudatzavarral.

 

A vérvizsgálat rendszerint feltárja, hogy sok pajzsmirigyhormon van a vérben, ám a pajzsmirigyet serkentő hormon hiányzik. Ha a beteget nem kezelik, a pajzsmirigytúltengés szívtáji szorító fájdalmat, [szívroham]?ot, szívritmuszavart, [szívelégtelenség]?et, fokozott testtömegcsökkenést és halált okozhat.

 

A kezelés abból áll, hogy olyan gyógyszert adnak a betegnek, amely gátolja a pajzsmirigyhormon termelődését, vagy radioaktív jóddal csökkentik, illetve eltávolítják a túl aktív pajzsmirigyszövetet. E lehetőség közül aszerint választanak, hogy hány éves a páciens, milyen az egészségi állapota s mekkora a golyvája.

 


A szócikkhez társított címkék:
Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!