Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mirigyek olyan szövetféleségek, amelyeknek a sejtjei folyékony [váladék]? termelésére csoportosultak. A váladékaik lehetnek ásványi sók, fehérjék, [zsír]?ok vagy fehérje-szénhidrát komplexek.

 

Kétféle mirigy fordul elő. A [külső elválasztású mirigy]?ek váladéka kivezetőcsövön át áramlik a testfelszínre, vagy a [bél]?, a tüdő és a szaporodási szervek belső felszínére. A belső elválasztású mirigyek váladéka viszont közvetlenül a vérbe jut, s a [vérkeringés]? szállítja el a test többi részébe.

 

A külső elválasztású mirigyekben van egy kiválasztó rész, amelyből a váladék származik, s egy kivezetőcső, amelyben a test külső vagy a bél belső felszínére jut a váladék. Éppen a kivezetőcső az ami megkülönbözteti ezeket a mirigyeket a [belső elválasztású mirigy]?ektől. Bizonyos külső elválasztású mirigyek sejtanyag elvesztése nélkül ürítik váladékukat, míg másoknak a sejtjei is váladékká alakulnak, s kiürülnek a mirigyből.

 

A bőr verejték- és faggyúmirgyei külső elválasztású mirigyek. A verejtékmirigyek közreműködnek a testhőmérséklet szabályozásában, míg a faggyúmirigyek zsíros váladéka megakadályozza, hogy a bőr vizet veszítsen, s gátat vet a mikroszervezetek (baktériumok és gombák) szaporodásának. A csak az emlősöknél előforduló emlő módosult [verejtékmirigy]?. Tejet választ ki, amely bőségesen tartalmaz fehérjéket, zsírokat, [szénhidrát]?ot, védőanyagokat és vitaminokat.

 

Más típusú külső elválasztású mirigyek a szájüregben levő [nyálmirigy]?ek, a hasnyálmirigy külső elválasztású része, amely [emésztőenzim]?eket termel, a bél és légutak nyálkatermelő sejtjei, a gyomor és a [vékonybél]? enzimtermelő sejtjei, valamint a [méhnyálkahártya]? váladéktermelő sejtjei. A hasnyálmirigy egyedülálló a tekintetben, hogy külső és belső elválasztású mirigyek egyaránt vannak benne.

 

A kivezetőcső nélküli belső elválasztású mirigyek hormonokat termelnek, amelyek a [véráram]?mal jutnak el a test összes szövetéhez. A legfőbb belső elválasztású mirigy az agyalapi mirigy, amely közvetlenül az agy alatt helyezkedik el, s a köztiagybeli hipotalamuszból kapja az utasításokat sajátos [idegrost]?okon és vérereken keresztül. Az agyalapi mirigy számos fontos, eltérő hatású hormont választ el. Közéjük tartozik a [szomatotrop]? -növekedési- hormon, amely porclemezekre hatva segíti elő a növekedést, a [tireotrop]? -pajzsmirigy serkentő- hormon, amely a pajzsmirigybeli hormonok termelését váltja ki, továbbá a [follikulus-stimuláló]? -tüszőérlelő- hormon, a [luteinizáló]? -sárgatestképző- hormon és a [laktotrop]? -tejkiválasztást serkentő- hormon (prolaktin).

 

A többi belső elválasztású mirigy (mellékvese, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, petefészek és here) a test különböző részein helyezkedik el. A mellékvesének két része van: [külső kéregállomány]? és [belső kéregállomány]?. A kéregállomány termeli a szénhidrátok, a lipidek és a fehérjék anyagcseréjét szabályozó [kéreghormon]?okat (kortikoszteroidokat), a nátriumnak a vesében való visszaszívódását elősegítő [mineralo-korikoidokat]?, valamint a nemi hormonokat, amelyeknek rendesen csak kis szerepük van. A mellékvese velőállománya adrenalint és noradrenalint termel. Ezek heveny testi vagy érzelmi stressz idején választódnak el.

 

A mellékpajzsmirigy olyan hormont termel, amely a vér kálciumszintjét szabályozza. A petefészek és a here termelte nemi hormonok (ösztrogén és tesztoszteron) felelősek a nemi éréssel kapcsolatos testi változásokért (például a fanszőrzet növekedéséért, a [nemi szervek]? és az emlő kifejlődéséért). A méhlepény szintén belső elválasztású mirigy, mert [gonadotrop]? hormont választ el.

 

A csecsemőmirigy szerkezete szerint mirigy, mégis inkább [nyirokszerv]?. Kora gyermekkorban T-nyiroksejteket termel, amelyek a fehérvérsejtek közé tartoznak. Ezek a sejtek később testszerte elterjednek, s bejutnak a [nyirokcsomó]?kba, a lépbe és bizonyos helyeken a [bél]? falába.

 

A nyirokcsomók nyirokerekkel vannak kapcsolatban. Megtalálhatók egyebek között a nyak két oldalán, a [hónalj]?akban, a [lágyék]?hajlatokban és a [testüreg]?ekben. Szűrőként működve gátolják a fertőzések terjedését. Fertőzés esetén a nyirokcsomó sejtjei megsokszorozódnak, s a nyirokcsomó megnagyobbodik és fájdalmassá válik.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!