Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mellékvesék a hasüreg hátsó részén levő jobb és bal vese felső részén helyezkedik el. Ez a három-öt centiméter hosszú mirigy mellékvesenagyjából háromszög alakú és sárgásbarna színű.

 

Két részre tagolódik: a külső kéregállományra és a belső velőállományra. Mindkét rész hormonokat választ el, de ettől még különbözik a szerkezete, a működése és a fejlődése.

 

A két mellékvese ugyanolyan fontos az egészség szempontjából, mint a körülötte levő nagyob szervek. Különböző szteroidhormonokat választanak el, amelyek segítségére vannak a szervezetnek sérülés esetén, szabályozzák a vér térfogatát, s kialakítják a férfiak nemi jellegeit.

 

Ha a mellékvese hormonok vérben keringő mennyisége a normál érték alá csökken vagy nő, különféle betegségek alakulhatnak ki.

 

A mellékvese betegségei:


A szócikkhez társított címkék:
Vese , Vesegyulladás , Vesekő
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!