Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a vese nem képes kellően kiszűrni a salakanyagokat és a folyadékfelesleget. Emiatt a salakanyagok, a sók és a folyadék felhalmozódik a szervezetben, emelkedik a vérnyomás és csökken az ürített vizelet mennyisége. Az állapot kialakulhat hirtelen, súlyos ártalom miatt, de lehet idült betegség, például vesegyulladás következménye is.

 

Ha nem kezelik, a veseelégtelenség émelygést, étvágytalanságot, gyengeséget, hányást, bőrviszketést és álmosságot okoz, valamint az arc és a végtagok felpuffadását. Ezek a tünetek kialakulhatnak gyorsan és fokozatosan is. Az állapot dialízissel kezelendő, amely során mesterségesen szűrik ki a vérből a salakanyagokat. A másik megoldás a veseátültetés. A kezeletlen veseelégtelenség idővel kómához és halálhoz vezet.


A szócikkhez társított címkék:
Vese , Vesegyulladás , Vesekő , Vesemedence gyulladás , Vesemedence- és vesekehel
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!