MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ez a [betegség]? azért alakul ki, mert a vizelet nem ürül a veséből a húgyhólyagba, s emiatt kitágulnak a vesekehyhek és a vesemedence. Ilyen tágulatot idéz elő a húgyvezeték rosszindulatú daganata vagy vesekő miatti elzáródása, illetve a dülmirigy megnagyobbodása. Ha a vesebeli tágulatot nem fedezik fel, károsodnak (elsorvadnak és hegesednek) a vese kéregállományában levő vesecsatornák.

 

A vesemedence- és vesekehely táguláshoz [húgyúti fertőzés]? társulhat, amely tovább károsítja a vesét. Ha mindkét vese megbetegszik, veseelégtelenség származhat belőle. A tünetei közé visszatérő hátfájdalom, vizeletürítéskor érzett fájdalom, láz és hidegrázás tartozik. A vizelet zavaros lehet, s vért tartalmazhat. Néha előfordul, hogy e bántalomnak nincs tünete, s csak más betegség vagy fertőzés során végzett vizsgálat során derül rá fény.

 

A kórisme a vesemedence kontrasztanyagos röntgenezésével, valamint a vese [ultrahang]?os, számítógépes rétegröntgenezéses és [mágneses megrezonanciáls vizsgálat]?ával igazolható. Ezek a képalkotó eljárások azonban a betegség okának feltárását is elősegíthetik.

 

A kezelés a kiváltó ok megszüntetésére irányul. Szükségessé válhat a kitágult vesemedence tartalmának a [műtét]?i lecsapolása, valamint az elzáródást okozó vesekő vagy szövetszaporulat eltávolítása. Ha egyidejűleg húgyúti fertőzés is fennáll, antibiotikumos kezelést kell kezdeni.

Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatekMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!