Már 2266 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Szponzorált linkek


A vese páros, bab alakú, vörösesbarna szerv, amely kiválasztja a test működése során képződő [salakanyag]?okat a vérből. A víz és a só visszatartásával egyensúlyban tartja a só- és vízháztartást. Mindezt úgy valósítja meg, hogy kiszűri a vizet és a salakanyagokat a vérből, amelyekből a vizelet képződik.

A két vese a hasüreg hátsó részén, a gerincoszlop két oldalán, a legalsó borda szintjén található. A máj helyzete miatt a jobb vese a legtöbb emberben kissé lejjebb van, mint a bal. A vese körülbelül 10 centiméter hosszú, két és fél centiméteres falvastagságú, mintegy 140 gramm tömegű szerv. Külső és belső réteg ([kéregállomány]? és [velőállomány]?), valamint vesemedence alkotja. Ennek az üregéből indul az a cső, a húgyvezeték, amelyben a húgyhólyagba áramlik a vizelet.

A vese belső oldalának közepén levő bemélyedés a vesekapu, ahol a húgyvezeték eres, s itt lépnek be a vesébe a veseverőér ágai és az idegek, illetve itt hagyja el a szervet a vesevisszér és a nyirokér. A vesét kívülről rostos tok védi, amelyet amelyet zsíros tok és kötőszöveti vesepólya borít. Az utóbbi rögzíti a vesét a hasüreg hátsó falához. A vese felső részén a mellékvese található.

A vesemedence 8-18 vesepiramisból áll. Ezeket a hosszanti irányban csíkozott egységeket a metszetük háromszög alakja miatt nevezték el így. A vesepiramisok csúcsi része a veseszemölcs, amely a vesekapu felé néz, míg az alapjuk a kéregállománnyal érintkezik. A kéregállomány azonban veseoszlopok formájában benyomul a vesepiramisok közé.

A vese verőér a hasi főverőérből eredő nagy vérér, amely vérrel látja el ezt a szervet. A vesekapu felé haladva kis érágat ad le a mellékveséhez és a húgyvezetékhez, majd elülső és hátsó két nagy érágra oszlik. Mindkét érág egyre kisebb ágakra válik szét, míg végül hajszáleres hálózat jön létre, amely oxigénnel látja el a vese szövetét, s a vese működési egységében, a nefronban belőle szűrődik ki a vizelet.

Betegségei:

•    húgyvérűség
•    érgomolyos vesegyulladás
•    vesemedence gyulladás
•    szövet közti vesegyulladás
•    veserák
•    vesekő
•    nefrózis
•    vesemedence- és vesekehely tágulás
 

 

                              

Hirdetés


Az oldalt létrehozta és üzemelteti a Neo Interactive online marketing ügynökség.

Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!