MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vesemedence gyulladását általában olyan baktériumok okozzák, amelyek a véren vagy a húgyhólyagon át utat találnak a veséhez.

 

Tünetei:

A vese és vesemedence fertőzés miatti heveny (hirtelen kialakuló) gyulladást olyan baktérium okozza, amely a fertőzött húgyhólyagból terjed rá a vesére. Gyakran fordul elő, ha a húgyutakat vesekő károsítja. A hát alsó részén hirtelen támadó fájdalom, láz, hidegrázás, hányinger, hányás, vizelési fájdalom és gyakori vizelés jellemző rá. Gyermekkorban a panaszok enyhébbek és kevésbé nyilvánvalóak.

 

A vizeletvizsgálat során fehérvérsejteket és baktériumokat találunk a vizeletben. A vizelet tenyésztésével viszont pontosan meghatározható a kórokozó (rendszerint kólibaktérium), s az is megállapítható, hogy milyen antibiotikumokra érzékeny. A heveny vesemedence és vesegyulladás általában jól reagál antibiotikumos kezelésre. Ezzel általában tíz-tizennégy nap alatt leküzdhető a fertőzés.

 

 

Idült vesemedence és vesegyulladás esetén a kiújuló vagy a nem kezelt bakteriális fertőzés szövetpusztulást és hegesedést idéz elő. E betegséghez húgyúti rendellenesség is társulhat, amely újabb és újabb fertőzés forrása lehet. Az efféle rendellenességet [műtét]?tel kell megszüntetni, s a beteget hosszasan kell antibiotikummal kezelni. Az esetleges veseelégtelenséget pedig művese kezeléssel vagy veseátültetéssel lehet orvosolni.

 

 

Az emberi vese

Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatekMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!