Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hát az emberi testnek az a része,amely a nyak aljától a gerincoszlopnak a farpofákig terjedő szakaszáig tart. A gerincoszlop csigolyákból áll, amelyeket [csigolya közti porckorong]?ok és izületek kötnek össze. A gerincvelő az egymás alatti csigolyalyukakból képződő gerinccsatornában halad lefelé. A gerincvelőt idegszövet alkotja, s a belőle eredő idegek a csigolya közti lyukakon hagyják el a [gerinc]?et. A csigolyákat azonban nem csak összekötik és kipárnázzák, hanem el is választják egymástól a rugalmas csigolya közti porckorongok. A porckorongok azon túl, hogy terhet viselnek, a csigolyák felszínét tömítik a gerinc mozgásakor. A gerincoszlop védi a gerincvelőt és a gerincvelői idegeket, megtartja a test és a fej tömegét, s hátulról zárja a mellkast. Fontos szerepet játszik a mozgásokban és a testhelyzetekben, s tapadási felületet kínál a [törzs]?, a [kar]?ok és a [láb]?ak izmainak.

 

 

A hátfájás okai

 

 

A hát alsó részének fájdalma gyakori panasz a munkájukat ülve végzőknek. A hát alsó részének és a környező területeknek a heves fájdalmát és zsibbadását lumbágónak nevezik. Amikor a fájdalom kisugárzódik a farpofákba és a csontokba is, nyomódnak azok a gerincvelői idegek, amelyekből az ülőfonat és az ülőideg kialakul. Ez a betegség az isiász. A hát feszülés miatti sérülését és alsó részének a fájdalmát előidéző tényezők közé tartozik a rossz erőnlét, az edzetlen izom megterhelése, a nem megfelelő testhelyzet és a nehéz súly emelése.

 

A hát gondozása

 

 

A hát gondozása a helyes testtartással kezdődik, amelyre üléskor, álláskor és munkavégzéskor egyaránt szükség van. A jó izomállapot nagyon fontos szerepet játszik, mert a rossz testhelyzet gyengíti az izom erejét.

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!