Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Az idegszövet érzékeli a test belsejének és a külvilágnak a változásait, elemzi és értelmezi az érzékeléseket, majd válaszokat kezdeményez. Az idegrendszert alkotja, amely központi és környéki (perifériás) részből áll.

 

 

A központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja. Az idegrendszernek ez a része felelős az [inger]?ek szétválogatásáért és a rájuk adott válaszokért, benne alakulnak ki a [gondolat]?ok és az érzelmek, s jönnek létre és tárolódnak az [emlék]?ek. Az idegszövet többi része a környéki idegrendszerben lelhető fel, amely felfogja és a központi idegrendszerbe továbbítja az ingereket, de rajta keresztül jutnak el azok a parancsok is, amelyek a test válaszaiként az izmok, mirigyek és [érzékszerv]?ek működését szabályozzák.

 

 

Gliasejtek fajtáiAz idegszövet két fő sejttípusból áll: idegsejtekből és gliasejtekből. Az [idegingerület]?ek az idegsejtek révén terjednek a testben. A gliasejtek közé a [csillagsejt]?ek (asztrociták - B), a [kevés nyúlványú sejt]?ek (oligodendrociták - D), a [Schwann-sejt]?ek, a [mikrogliasejt]?ek - C, az agykamrákat bélelő sejtek (ependimasejtek) és a [szatellitsejt]?ek - A tartoznak. Az idegsejteknél kisebb, de náluk nagyobb számban előforduló gliasejtek tartják fenn az idegsejtek számára megfelelő biokémiai környezetet, felveszik a küzdelmet a mikrobákkal, s olyan anyagokat választanak ki, amelyek megtámasztják és védik az idegsejteket. Kb. 6 hónapos kortól az idegsejtek túlnyomó többsége nem osztódik többé, ezért ha valamelyik idegsejt elpusztul, nem pótolja új sejt.

 

 

Bizonyos fajta károsodások azonban kijavítódnak. A környéki idegrendszer megsérülő idegrostjai olykor képesek regenerálódni, de nem az agyban vagy a gerincvelőben. Így ha ezekben a szervekben károsodik az idegszövet, annak rendszerint maradandó következményei lesznek.

 

 

 

Idegsejt mikroszkopikus képe

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!