Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A csigolyák a gerincoszlop csontos építőelemei. A csigolya közti porckorongokkal elválasztott csigolyák erőssé és hajlékonnyá teszik a csigolyagerincoszlopot, amely hét nyak-, tizenkét hát- és öt ágyékcsigolyából összenőtt keresztcsontból, valamint három-öt csigolyából egyesült farokcsontból áll.
 

Minden csigolyának hasonló a szerkezete, de a méretük és az alakjuk a gerincoszlop különböző szakaszain eltérő. Az összes csigolya a következő részekből áll.

  • Elöl van a csigolyatest, amely a gerincoszlop felső részétől lefelé haladva egyre nagyobb lesz, ugyanis ez a csigolya teherbíró része.
  • A két csigolyaív a csigolyatest hátsó részéről eredve körülveszi a csigolyalyukat. A csigolyaív rendszerint a csigolyatesthez kapcsolódó két csigolyaívkocsányból és két lemezből áll.
  • A tövisnyúlvány a csigolyaívektől hátrafelé nyúlik ki. A tövisnyúlványok végig könnyen kitapinthatók a hát középvonalában. A hetedik nyakcsigolya tövisnyúlványa különösen kiemelkedik a nyak alján, ezért támpontot nyújt a többi csigolya számolásához.
  • A csigolyaív mindkét oldaláról harántnyúlvány indul ki. A tövisnyúlvány és a harántnyúlványok is emelőként működnek a gerincoszlop mozgásai során.
  • Ízületi nyúlványból két pár van. Mindkét oldalon a csigolyaív felső és alsó felszínéről erednek. A csigolya ezekkel a nyúlványokkal ízesül a felette és az alatta levő csigolyával.

 

A fejgyám (C1) nem típusos csigolya, mert nincs teste és tövisnyúlványa, A csigolyaívek felső és alsó felszínén is van egy-egy mélyedés, így amikor két csigolya egymás mellett van, a két szomszédos mélyedés a nem teljesen kör alakú csigolya közti lyukat hozza létre. Ezen lépnek ki a gerincvelői idegek a gerinccsatornából a test mindkét oldalán. A csigolyák sérülés miatt eltörhetnek. A törésük vagy a helyükről való elmozdulásuk károsíthatja a gerincvelőt vagy a gerincvelői idegeket, s emiatt az érzékelések és a mozgások átmenetileg vagy maradandóan megszűnhetnek.


A szócikkhez társított címkék:
gerinccsatorna , gerincoszlop
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!