MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Nefron

 


A vese mikroszkopikus méretű működési egysége a nefron, amelyből kb. 1,2 millió fordul elő vesénként. A nefron a vese [kéregállomány]?ában levő vesetestecskéből és olyan csatornából áll, amely beletorkollik a vesepiramison áthaladó csatornákba. A vesetestecskében érgomolynak nevezett, gömb alakú hajszálérhálózat van, amelyet a kettős falú Bowman-tok vesz körül. Ebben a szerkezetben szűrődik ki az ásványi anyagokat, salakanyagokat és vizet tartalmazó folyadék (elsődleges vizelet vagy szűrlét) a vérből.

 


A megtisztult vér visszakerül a nagy vérkörbe, míg a szűrlet csatornarendszerbe jut, amely felső kanyarulatos csatornából, Henle-kacsból (leszálló és felszálló részéből) és alsó kanyarulatos csatornából áll. Amint a szűrlet e csatornákban áramlik, a hasznos anyagok visszaszívódnak belőle a körülöttük levő hajszáleres rendszerbe, ugyanakkor még felesleges anyagok jutnak a vérből a csatornarendszerbe. A szűrlet kb. 99%-a visszaszívódik a véráramba. A maradék 1% - kb. egy-egy, és egynegyed liter- eljut a vesemedencébe, s mint vizelet jut a húgyhólyagba.

 


Ha a testnek arra van szüksége, hogy vizet őrizzen meg (vagy hogy hígítsa a vér sókoncentrációját), több víz szívódik vissza a vese hajszálereibe. Amikor ellenben a kelleténél több víz van a testben, több választódik ki a vizelettel. Ezen a módon pontosan szabályozható a test só- és vízegyensúlya. A mérgek, amilyen a karbamid is, nem szívódnak vissza, hanem kiürülnek a vizelettel, ekképp a test megszabadul az anyagcsere nemkívánatos melléktermékétől.
 

 

Nefron

 


 

Hirdetés
MPL-PostaPont-nyeremenyjatekMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!