Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Nefron

 


A vese mikroszkopikus méretű működési egysége a nefron, amelyből kb. 1,2 millió fordul elő vesénként. A nefron a vese [kéregállomány]?ában levő vesetestecskéből és olyan csatornából áll, amely beletorkollik a vesepiramison áthaladó csatornákba. A vesetestecskében érgomolynak nevezett, gömb alakú hajszálérhálózat van, amelyet a kettős falú Bowman-tok vesz körül. Ebben a szerkezetben szűrődik ki az ásványi anyagokat, salakanyagokat és vizet tartalmazó folyadék (elsődleges vizelet vagy szűrlét) a vérből.

 


A megtisztult vér visszakerül a nagy vérkörbe, míg a szűrlet csatornarendszerbe jut, amely felső kanyarulatos csatornából, Henle-kacsból (leszálló és felszálló részéből) és alsó kanyarulatos csatornából áll. Amint a szűrlet e csatornákban áramlik, a hasznos anyagok visszaszívódnak belőle a körülöttük levő hajszáleres rendszerbe, ugyanakkor még felesleges anyagok jutnak a vérből a csatornarendszerbe. A szűrlet kb. 99%-a visszaszívódik a véráramba. A maradék 1% - kb. egy-egy, és egynegyed liter- eljut a vesemedencébe, s mint vizelet jut a húgyhólyagba.

 


Ha a testnek arra van szüksége, hogy vizet őrizzen meg (vagy hogy hígítsa a vér sókoncentrációját), több víz szívódik vissza a vese hajszálereibe. Amikor ellenben a kelleténél több víz van a testben, több választódik ki a vizelettel. Ezen a módon pontosan szabályozható a test só- és vízegyensúlya. A mérgek, amilyen a karbamid is, nem szívódnak vissza, hanem kiürülnek a vizelettel, ekképp a test megszabadul az anyagcsere nemkívánatos melléktermékétől.
 

 

Nefron

 


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!