Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Szívritmuszavar

 

 

Szívritmuszavar akkor áll fenn, ha a szívverés eltér a rendestől. Időnként az egészséges szívverésben is adódnak ritmuszavaros pillanatok, ha azonban ez tartóssá válik, az a szívizom károsodására, illetve hibás ingerületvezetésre, következésképpen a szívizom rendellenes összehúzódásaira utal. Bizonyos szerek -koffein, kokain, lelki működésekre ható és szimpatikus idegvégződést izgató készítmények- szintén szívritmuszavart idézhetnek elő.

 

 

Nem minden szívritmuszavar veszélyes. A szinuszcsomóval kapcsolatos az a szívritmuszavar -ez rendesen is előfordul gyermekeknél-, amelyre az jellemző, hogy a légzések alkalmával a szívverés gyorsul vagy lassul. Ezt a szívverési eltérést nem kell kezelni.

 

 

Másfajta és változó súlyosságú szívritmuszavar a [pitvar]?remegés, a rohamszerű [kamra]?i szapora szívverés, a szinuszcsomós szapora szívverés, a szívblokkhoz társuló lassú szívverés, a szinuszcsomó betegsége és a soron kívüli szívverés (extraszisztolé).

 

 

Gyakori, enyhe szívritmuszavar a kamrai extraszisztolé, amely akkor jelenik meg, ha rendellenes elektromos aktivitás idő előtti összehúzódásra készteti a kamrát. Egészséges embernél is előfordul, ha fáradt, vagy sok feketekávét ivott. Az ember vagy semmit sem érez, vagy azt érzi, hogy egy erős szívdobbanása volt. Vannak azonban olyan szívritmuszavarok is, amelyek az életet is fenyegetik. A kamraremegés vagy a kamrai szapora szívverés a szövetek és [szerv]?ek [vérellátás]?ának csökkenésére és [szívleállás]?ra vezethet.

 

 

A szívritmuszavar tünetei közé a szívverés észrevehető változása, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés és eszméletvesztés tartozik. Kamraremegés esetén az első tünet szívleállás lehet, amelyből hirtelen halál következhet.

 

 

A szívritmuszavar elektrokardiográfiás vizsgálattal és 24 órás Holter-monitorozással állapítható meg. Az [ultrahang]?os szívvizsgálat és a szívkoszorúér [röntgen]?ezése pedig olyan szívbetegségekre deríthet fényt, amelyek szívritmuszavart okozhatnak.

 

 

A szívritmuszavart vagy a szívritmust helyreállító hagyományos gyógyszerekkel (digitálisszal és kidinnel), vagy modern készítményekkel (bétablokkolókkal, kálciumcsatornát gátló szerekkel és dizopiramiddal) kezelik. Bizonyos szívritmuszavarok esetén azonban a járulékos ingervezető köteg elektromos elroncsolására és néha ritmuszavar elleni [szívritmuskeltő]? (pacemaker) beültetésére is sor kerülhet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!