Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Gége a garat alján található, ahol összeköti a garatot a légcsővel és a tüdővel.

 

Két fő feladata van:Gége elhelyezkedése

  • védi a tüdőig haladó légutakat a táplálék és a folyadék belégzésétől
  • a benne létrejövő levegőrezgés kelti a hangot.

A levegő útjának falát erősítő kilen porcán izmok, [szalag]?ok és hártyák tapadnak.

 

A legfelső porc a gégefedő, amely közvetlenül a nyelv mögött és alatt helyezkedik el. A legnagyobb porc viszont a pajzsporc, amely a nyak elülső részén kitapintható, s alsó része előtt van a pajzsmirigy. E porc két enyhén ívelt lemeze közepén a kiugró ádámcsutkával egyesül. A felső részén egy mély bemetszés látható.

 

A serdülőkor után a férfiaknál gyorsan nő a pajzsporc, a lemezei előreugranak és a bemetszésük mélyül, ezzel kialakul a jól látható ádámcsutka. A növekedés révén meghosszabbodnak a [hangszalag]?ok, amelyek a pajzsporc hátsó felszínéhez csatlakoznak, s a rezgésük hangot kelt. A hosszabb hangszalag kisebb frekvenciával rezeg, ezért a férfiaknak mélyebb a hangja, mint a nőké és a gyermekeké.

 

A többi porc közé tartozik a légutat körülvevő [gyűrűpor]?c, a páros kannaporc, valamint a Santorius-féle és a Wrisberg-féle porc. Ezek merevítik a gégebemenet körüli hártyákat.

 

A hangadás több fontos tényezőtől függ. Először is a gége feletti hangoszlopnak rezegnie kell. A gége tartalmazza a hangszalagokat, amelyek a kiadott hangok forrásai. A hangszalagok sátorszerű redők, amelyek mindkét oldalon a gyűrűporctól haladnak előrefelé. A pajzsporchoz és a kannaporcokhoz egyaránt kapcsolódnak. A redő felső, szabad széleit nyálkahártya fedi, s valójában ez a két hangszalag. Amikor ezek a szalagok egymáshoz érnek a hangrésnél, a közöttük kipréselődő levegő megrezgeti őket, s ez hanghullámokat kelt.

 

Beszéd alkalmával a garat, a gége és a száj izmai módosítják a hangokat. A hangszalagok hossza és feszülése határozza meg a különböző hangmagasságokat. A hangerő pedig attól függ, hogy milyen erővel áramlik a levegő a hangszalagok között.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!