Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A garat függőlegesen álló, hosszú csőszerű szerv, amely az orr és a szájüreg mögött található. A levegő, a táplálék és a folyadék közös útja. Három részre tagolódik. Felülről lefelé: [orrgarat]?, [szájgarat]? és a [gégegarat]?.

 

 

Az orrgarat közvetlenül a lágy[szájpad]? feletti üreg, amely összeköttetésben van az orr hátsó részével. Itt helyezkedik el a garatmandula és a két oldalán a fülkürtök nyílása (ez a cső a középfülbe vezet). A szájgarat a száj mögött helyezkedik el. Előtte látható a [nyelvgyök]? és mindkét oldalon egy-egy [szájpadmandula]?. A gégegarat köti össze a szájgaratot a gégével és a légcsővel. A gégegarat felső részénél van a gégefedő, amely a nyelv alapjának magasságában levő porcos lemez. A gégefedőtől lefelé halad a gégegarat a nyelőcsőig és a légcsőig.

 

 

[Nyelés]?kor a garatfal izmai kissé megemelik a garatot, amelyben a nyelőcső felé halad a táplálék. Ilyenkor a gégefedő lezárja a légcsövet, így nem juthat táplálék és folyadék bele.

 

 

A torok kiszáradása több betegség tünete. Ilyen a nátha, a torokgyík ([diftéria]?), az influenza, a gége-, a garat- és a mandulagyulladás, a kanyaró és a [Pfeiffer-féle mirigyláz]?. Száraz torokkal járhat a baktériumok közé tartozó sztreptokokkusz, még inkább a vírusok okozta fertőzés. Az utóbbi arra hívja fel a figyelmet, hogy az antibiotikummal való kezelés nem mindig megfelelő (a vírusokat ugyanis nem pusztítja).

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!