Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A sztreptokokkusz (latinul streptoccocus) baktériumnak sok fajtája létezik, mindegyik csoport  jellemző fertőzést és tüneteket okoz. Számtalan típusa él a testben vagy annak felszínén anélkül, hogy betegséget okozna. Néha viszont egészséges embereken is találhatók betegséget okozó sztreptokokkuszok, ezért egy laboratóriumi vizsgálat során nehéz eldönteni, hogy a tüneteket melyik sztreptokokkusz is okozta.

 

A sztreptokokkuszok jellemzően a torokban és a bőrön keltenek fertőzést, de előfordulhat a szervezetben más helyen is, különösen a szívben (endokarditisz). Ami a bőr fertőzéseit illeti, ide tartozik a cellulitisz, az orbánc, az ótvar és a nekrotizáló izomhüvely-gyulladás (faszcitisz nekrotizánsz).

A sztreptokokkusz-okozta torokgyulladás (tonzillitisz follikulárisz) a leggyakoribb sztreptokokkusz-fertőzés. A panaszok hirtelen kezdődnek torokfájdalommal, olykor hidegrázással, lázzal, fejfájással, hányingerrel, hányással, szapora szívveréssel és általános elesettség-érzéssel. A torok haragosvörös, a mandulák megnagyobbodnak, a nyaki [nyirokcsomó]?k is nagyobbak és érzékenyek lehetnek.

 

Antibiotikumok a panaszok fennállásának idejét megrövidítik, és segítenek a súlyos szövődmények (pl. a reumás láz) kivédésében. Ugyancsak segítenek megelőzni, hogy az infekció a középfülre, az arcüregekre, valamint a csecsnyúlványra, vagy éppen más személyekre terjedjen. Az antibiotikum kezelést a tünetek jelentkezését követően azonnal megkezdik, legtöbbször penicillinnel.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!