Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A kanyaró okozója a morbilli vírus, rendkívül ragályos vírusfertőzés. Cseppfertőzéssel terjed, már a kiütések megjelenése előtt néhány nappal fertőzőképes a beteg. Lappangási ideje 1-2 hét.

 
Tünetei:

Felső légúti fertőzéssel, hurutos tünetekkel, száraz köhögéssel kezdődik. Kötőhártyagyulladás észlelhető, majd 1-2 nap múlva foltok jelennek meg a szájnyálkahártyán, melyek a kanyaróra jellemző és kórjelző értékű Koplik foltok. A foltok körül gyulladásos udvar van, maguk a foltok finom szemcsés szerkezetűek. Az egész szájnyálkahártyát beboríthatják.

A garat, a gége, a nyelőcső és a hörgők gyulladtak, belövelltek.

A z első tünetek után 3-5 nappal megjelennek a bőrkiütések. A nyakon kezdődnek és onnan terjednek a végtagokra és a törzsre, az arcon már halványodnak. A kiütések akár vérezhetnek is. A láz nagyon magas lehet, a beteg elesett. Néhány nap múlva a kiütések halványodni kezdenek, a láz csökken.

 
Lefolyása:

Atípusos, súlyos esetben bőrvérzések, tüdőgyulladás is kialakulhat. Szövődményei közé tartozik a középfülgyulladás, bakteriális felülfertőződések, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás.

Az élő, legyengített kórokozót tartalmazó védőoltás egész életre szóló védettséget biztosít.

 
Kezelése:

Tüneti terápia, ha másodlagos bakteriális fertőzés alakul ki antibiotikum adása szükséges.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!