Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: otitis media (otitisz média)

 

Elsősorban gyermekek körében gyakori, 12 éves kor alatt az egyik leggyakoribb betegség. Megkülönböztetjük a gennyes, bakteriális fertőzés által okozott és a savós középfülgyulladást.Középfülgyulladás
A fülkürtön keresztül történik általában a fertőzés, felső légúti hurut megjelenése után. A leggyakoribb kórokozók a sztreptokokkusz és a hemofilusz.
A savós otitis hátterében általában a fülkürt ventillációs zavara áll, arcüreg-gyulladás vagy a garatmandula megnagyobbodása által.
 
Tünetei:
Csecsemők, kisebb gyerekek a fülükhöz kapkodnak, sírnak. A fül környéke fájdalmas, a fülkagyló nyomásérzékeny. A dobhártya megvastagodott, elődomborodik, gyakran fülfolyás jelentkezik, mely lehet hígabb vagy sűrűbb, gennyes. Hőemelkedés, láz kísérheti. A hallás romlik, a súgott beszéd hallásának mértékével vizsgálható.
 
Kezelés:
Antibiotikum adandó, lehetőleg célzottan, a kórokozó fajtájától függően. A dobhártyán kis metszést ejtve a felgyülemlett gyulladásos váladék lebocsátható. A garatmandula megnagyobbodás műtéti úton eltávolítható. Meleg só is gyógyítja.
Megelőzhető a helyes orrfúvási technika elsajátításával, kisgyermekeken orrszívással, valamint a nyálkahártya duzzanatát lelohasztó [szerr]?el. Mindezen módszerek segítségével a fülkürt levegőzése biztosítható és a baktériumok által okozott fertőzés kialakulásának esélye csökkenhet.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!