Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A garatmandula a torok mögött, a szájpadmandulák felett helyezkedik el, s különösen serdülőkor előtt jól észlelhető. [Nyirokszövet]? alkotja, amely védekezik a garat fertőzései ellen. Az orron és a szájon át behatoló mikroszkopikus kórokozók elleni első védelmi vonal tagja.

 

   Általában három és ötéves kor között lassan nő a mérete, majd zsugorodni kezd, s a serdülőkor táján el is tűnhet. Azoknál a gyermekeknél azonban, akik ismételt torokfertőzésekben szenvednek, a garatmandula megnőhet, megduzzadhat és fájdalommal is járhat. Ha a garatmandula megnagyobbodik, elzárhatja az orr és a garat közötti utat. Majd az orr és a környezetében levő orrmelléküregek nyálkahártyájának gyulladása követheti.

 

   A garatmandula a szűk fülkürtöt is elzárhatja, amely a középfül és a garat között létesít kapcsolatot. Amikor ez bekövetkezik, baktériumok szaporodhatnak el a középfülben, s a gyulladását okozhatják. Az ismételt fülfertőzések idültté válhatnak, és süketséget idézhetnek elő.

 

   A kórismézést gyermekorvos vagy háziorvos végzi, aki fényforrással ellátott tükörrel tekinti meg a torok hátsó részét. Egyidejűleg a hallást is ellenőrzi, de szükség esetén az [orrmellékür]?egek meg[röntgen]?ezésére is sor kerülhet. A garatmandulát rendszerint nem kell eltávolítani, mert a serdülőkor táján magától mérete csökken. A fertőzését azonban antibiotikummal orvosolni kezelni kell.

 

   Ha a fertőzések gyakran követik egymást vagy az antibiotikummal végzett kezelés ellenére tartósan fennmaradnak, szóba jöhet a garatmandula eltávolítása. Ezt a [műtét]?et altatásban végzik. Egyidejűleg a szájpadmandulákat is ki szokták venni. A gyermek körülbelül három napig marad kórházban, s a műtét után gyorsan meggyógyul.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!