Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Daniel Carleton Gajdusek - KURU halálos trópusi betegség vizsgálataDaniel Carleton Gajdusek (Yonkers,1923. szeptember 9 - Tromso, 2008. December 12.) magyar származású amerikai fizikus és orvoskutató volt. Apja, Karol Gajdusek a szlovákiai Büdöskőről származott, anyai nagyszülei pedig Debrecenből emigráltak Amerikába. Az USA-beli Yonkersben éltek, itt született Daniel.

  • A New York-i Rochester és a Harvard egyetemen tanult orvosnak.
  • 1943-ban diplomázott a New York-i Rochester Egyetemen, ahol matematikát, biológiát, kémiát és fizikát tanult.
  • Doktori diplomát a Harvard Egyetemen szerzett 1946-ban. Végzés után elsősorban a kutatás érdekelte és több neves kutatóintézetben is dolgozott, többek közt a Pasteur intézetben.
  • 1954-ben kezdte később Nobel-díjat érő kutatómunkáját Melbourneben a Walter és Eliza Hall Orvosi Kutatóintézetben.
  • Fő kutatási területe a slow (lassú) vírusok csoportja. Felismerte, hogy az állatok és az emberek lassan bekövetkező [agyi]? degenerációját közös kórokozó, nagy ellenállású, filtrálható (szűrhető) vírus okozza.
  • 1958-ban Melbourne-be ment dolgozni, a Walter and Elisa Hall of Medical Research kutatóközpontba, ahol több olyan kutatás is folyt, amelyet Nobel díjjal tüntettek ki. Gajdusek is az itt végzett kutatásainak az eredményéért kapta meg az orvosi Nobel díjat 1976-ban, elsősorban a KURU betegség vizsgálata során tett felfedezésekért.
  • A KURU amúgy az agyat támadó halálos trópusi betegség, hasonló a Creutzfeld-Jakob betegséghez. A Nobel díjas orvosokat minden egyetem és kutatóintézet tárt karokkal várja.
  • Gajdusek élete viszont rossz fordulatot vett, mikor egy durva gyerekmolesztálási pert akasztottak a nyakába. 19 hónap börtönre is ítélték.  
Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!