Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: E. coli baktérium fertőzés
Verzió: 9  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2010-10-28 15:29:27
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A különböző törzsekből álló kóli [baktérium] (Escherichia coli) az egészséges bélflórában is megtalálható. Több törzs is rendelkezik ún. [virulencia faktor]ral, vagyis olyan anyagot termelnek, amelyek serkentik a [patogén] szaporodását, gyengíti a szervezet ellenállóképességét. E törzsek elsősorban hasmenést okoznak, bélnyálkahártya-[gyulladás]t okozva, ami vizes, esetleg véres hasmenést, hányást, hasi görcsöt okoz.
 
A betegség súlyosságát a beteg általános egészségi állapota, kora és kórokozó [virulencia]ja is befolyásolhatja. A [fertőzés] leggyakrabban az ivóvízzel, illetve élelmiszerrel (pl. hús) terjed, ritkább esetben emberről emberre is. Az E.coli baktériumok a bélcsatornán kívül is okozhatnak megbetegedést a húgyutakban elszaporodva vesemedence-gyulladást, vagy agyhártyagyulladást. Újszülötteknél az egész szervezetben általános fertőzést kiváltva [szepszis]t is eredményezhet. 

A E. coli fertőzés


 

A E. coli fertőzés tünetei

 


Hirtelen erős hasi görcsök kezdődnek vizes hasmenéssel, ami típusosan 24 órán belül véressé válik. A beteg testhőmérséklete rendszerint normális, vagy csak kissé magasabb, de időnként 39 °C fölé is emelkedhet. A hasmenés rendszerint 1-8 napig tart. Az E. coli O157:H7-tel fertőzött betegek körülbelül 5%-ában hemolítikus-urémiás szindróma alakul ki.

 

A tünetek közé tartozik a vörösvértestek szétesése következtében kialakuló vérszegénység (hemolítikus anémia), az alacsony vérlemezke szám (trombocitopénia) és a hirtelen kezdődő veseelégtelenség (urémia). Néhány betegben epilepsziás roham, agyvérzés vagy egyéb idegi, illetve agyi károsodás is kialakul.

 

Kapcsolódó szócikkek


Médiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!