Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latin: ulcus ventriculi (ulkusz ventrikuli)


A gyomorfekély a [gyomornyálkahártya]? folytonosságának megszakadását jelenti legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély mélységben a nyálkahártya különböző rétegeit érintheti.Gyomorfekély

 

Kialakulása:


A fekélyek nagy részének létrejöttében fontos szerepe van egy baktériumnak, mely a [Helicobacter pylori]? nevet kapta. Ez a baktérium különleges felépítésének köszönheti, hogy képes a gyomornyálkahártya savas közegében megélni.

 

 

Okozhatja:

 • Gyógyszerek mellékhatása. Ismert, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat gyomor- illetve nyombélfekély. Ilyen gyógyszerek például a szteroidok.
   
 • Zollinger-Ellison-szindróma. Egy viszonylag ritka betegség, a fekélybetegségek kevesebb, mint egy százalékát okozza.
  Jellemző erre a betegségre a többszörös fekélyek megjelenése olyan helyeken a gyomorban illetve nyombélben, amelyek egyébként nem tipikusak.
 • Sérülések, fertőzések. A szervezet számára stresszhelyzetet jelentő események esetén 2-3 nap alatt is keletkezhetnek fekélyek. Ezek kialakulásában mind a védekező rendszer károsodása, mind pedig a fokozott savtermelés szerepet játszik.


Tünetei:

 • Gyomortáji fájdalom: sokszor összefüggésben áll az étkezésekkel, néhány - két-három - órával utánuk jelentkezik.
 • Éhségfájdalom: ez elsősorban a nyombélfekélyre jellemző, elsősorban üres gyomorral járó fájdalmat jelent, mely aztán evésre meg is szűnik.
 • Gyomorégés.
 • Savas felböfögés.


Kezelése:

A fekély kezelése mindig a súlyosságától és a kialakulásának okától függ. Általában a kiváltó ok megszűntetésével a fekély is elmúlik.


A szócikkhez társított címkék:
gyomor , gyomorfekély
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!