Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A gyomorrák leginkább 50 és 70 éves kor között jelentkezik, férfiaknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint nőknél.

 

A gyomorrák kiváltó okai

 

 A gyomorégés
    Tipikus panasz, mikor a gyomornedvek rossz helyre, a nyelőcsőbe jutnak. A reflux (felböfögés) jellegzetes tünete az égető érzés a mellkasban és torokban, gyakran alkohol, gyümölcslé, forró folyadék vagy zsíros étel fogyasztása után jelentkezik, különösen ha előrehajol, vagy hanyatt fekszik az ember. A gyomorégés megelőzése >>

A gyomor nyálkahártyájának gyulladásától a túl sós ételeken át egyes gyógyszerhatóanyagokig és a Helicobacter pylori fertőzésig több tényező is felmerül, amely hatással lehet a daganatos elváltozás kialakulására – ezek között ki kell emelni a dohányzást, amely a szervezetbe kerülő méreganyagok, s a nyálkahártya-elváltozások révén mintegy kétszeresére növeli a kockázatot.

 

Kockázatot hordoznak a gyomor nyálkahártyájának megbetegedését okozó kórok, mint a gyomorfekély, a gyomor-nyelőcső visszafolyás (reflux), közvetett kiváltó ok lehet az elhízás is.

 

Milyen tünetek utalhatnak gyomorrákra?

 

A gyomorrák kialakulását megelőzi a gyomor nyálkahártyájának valamiféle rendellenessége. A gyomorbetegségek közül a maradandó fekélyekre és az egyébként ártalmatlannak ítélt polipokra is oda kell figyelni, mert mindkét elváltozás daganatos átalakuláson mehet keresztül. A gyomorráknak a kezdeti szakaszban általában nincsenek jól elkülöníthető tünetei.

 

Rendszerint olyan bizonytalan eredetű panaszok merülhetnek fel először, amelyeknek a betegek nem is tulajdonítanak jelentőséget. Jelentkezhet étvágytalanság, állandósuló teltségérzés, ételundor – húsundor –, fogyás és gyomorfájdalom is. Később hőemelkedés, láz, gyomorvérzés is előfordulhat. A gyomorrákos betegeknek ugyanakkor jelentős része jó általános állapotban, elfogadható laboratóriumi értékekkel kerül műtétre.

 Kioperált rákos gyomor

Ugyanakkor ugyanez az oka annak is, hogy sok beteg – a gyomorrákos pácienseknek több mint harmada – már túl későn fordul orvoshoz, amikor már olyan előrehaladott stádiumban van a daganat, hogy az már – kiterjedtsége és áttétei miatt – nem operálható.

 

A gyomorrák kezelése

 

A gyomorban megjelenő tumorok ellen még manapság is a sebészkés a leghatékonyabb, a daganat diagnosztizálása után az orvosok fontosnak tartják, hogy az operációra minél hamarabb sor kerüljön – ez alól a kiterjedt, többszörös áttéttel bíró daganatok a kivételek, amikor már az operáció kockázata nagyobb, mint az általa remélhető javulás.

 

Amennyiben az lehetséges, a gyomornak csak a tumorral behálózott részét távolítják el, ám előfordul a teljes gyomoreltávolítás ([gastrectomia]?) is. A sebészeti eljárás kiegészítendő vagy nem operálható (inoperábilis) esetekben a radio- és a kemoterápia alkalmazása is bevett gyakorlat, ám a szakirodalom szerint a hormon-, az immunterápia vagy a hőkezelés nem igazán hatékony gyomordaganat esetén.

 

Forrás

 


A szócikkhez társított címkék:
daganat , gyomor , gyomorrák , rák
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!